KunststofenRubber.nl

B.I.G. Yarns introduceert recyclebare garens voor auto's

16 januari 2024 om 12:07 uur

Het Belgische B.I.G. Yarns heeft zijn eerste industriële productieruns voltooid van nieuwe polyester BCF-garens voor autotapijt. De garens zijn bedoeld voor luxe auto's en vormen een aanvulling op de lijn polyamide PA6-garens.


Volgens het bedrijf is er een groeiende markt voor PET voor auto-interieurtoepassingen, omdat mono-polymeertapijten en -vloeren aan het einde van hun levensduur 100% recyclebaar zijn. 'Deze materialen dragen bij aan een verbeterde en duurzamere EOL-recycling van elektrische voertuigen die de toekomst van de auto-industrie bepalen.'

 

De nieuwe garens doorstaan alle automotive-tests, inclusief de Taber-test voor slijtvastheid, samendrukbaarheid en herstelvermogentest, lichtechtheid in automotive (DIN EN ISO 105-B06) en VOC (fogging) volgens de VDA 278-test op VOC- en FOG-emissie. De garens kunnen in kleuroplossingen worden geverfd, hebben een dTex tussen 1300 - 1500, 81 filamenten en zijn bedoeld voor matten met een samenstelling van 400 tot 800 gram per m², terwijl de garens voor gevormde tapijten een dTex hebben van 1200, 144 filamenten voor 380 gram per m². 

 

Met de toevoeging van PET BCF-garens is B.I.G. Yarns nu een one-stop-shop voor 3 soorten Solution Dyed BCF-tapijtgarens voor de auto-industrie: nylon (PA6), polypropyleen (PP) en polyester (PET), en het Eqo-assortiment PA6-garens - de op duurzaamheid gerichte EqoBalance, EqoCycle en EqoYarn.

 

Het bedrijf verwacht dat de markt voor autotapijten de komende tien jaar sterk zal groeien door de toegenomen vraag naar maatwerk en personalisatie van voertuigen. 'Eigenaren willen het interieur, inclusief het vloeroppervlak, upgraden en verbeteren.'

 

 

Focus op ...

Agenda

13 mei 2024, München

IFAT

Trade Fair for Water, Sewage, Waste and Raw Materials Management

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

Meer agendapunten »