KunststofenRubber.nl

Igus maakt loopwagen voor gebogen rails van gerecycled kunststof

23 januari 2024 om 09:15 uur

Igus heeft loopwagens ontwikkeld uit spuitgegoten geregranuleerd kunststof. Ze kosten nog geen 20% van hun tegenhangers van gefreesd aluminium. Om te zorgen dat ze probleemloos bochten kunnen nemen op gebogen aluminium rails, zijn beweegbare lagers ontwikkeld.


Positionering van een bewegende monitor voor reclame in een schoenenwinkel. Het aanpassen van een grijper die snoepgoed transporteert in een snack-verkoopautomaat. Voor dergelijke taken zijn lineaire geleiders op basis van kogelomlooplagers die werken op loopwagen en rails van staal vaak te groot. In tijden van meerdere crises vinden veel bedrijven het belangrijker dan ooit om kosten te besparen. "We hebben daarom een zeer kosteneffectieve instapserie genaamd drylin econ toegevoegd aan ons productassortiment van lineaire geleiders", zegt drylin productmanager Michael Hornung.

 

Onderhoudsvrij

"De minder tijdrovende productie in grote hoeveelheden in één gietstuk verlaagt de kosten voor een lineaire loopwagen van 0630-formaat van € 112 naar € 21, zodat ontwerpengineers meer dan 80% besparen", zegt Hornung. En er is geen onderhoud nodig doordat vaste smeerstoffen zijn geïntegreerd in het kunststof van de bussen waarover de loopwagen op de rails beweegt. Last but not least is het systeem uitzonderlijk licht.

 

Bewegende sferische kogels

Drylin econ beweegt in de bochten middels kunststof lagers met bewegende sferische kogels. "Soepel, stil en rammelvrij", aldus Hornung. "Dit is vooral van belang voor verkoopautomaten, zoals drankautomaten in een hotellobby, die in het openbaar staan opgesteld en bedoeld zijn om zo onopvallend mogelijk te werken."
 

Productieafval

Voor het spuitgieten gebruikt igus het regranulaat iglidur Eco P, dat volledig is gemaakt van afval afkomstig van spuitgietproductie, inclusief aanspuiting (sprue) en defecte onderdelen.

 

Focus op ...

Agenda

28 februari 2024, Aken (DE)

International Colloquium Plastics Technology

Forum for technical exchange & opportunity to discuss the latest developments & technologies in...

5 maart 2024, Parijs

JEC World

JEC World gathers the whole value chain of the composite materials industry.

Meer agendapunten »