KunststofenRubber.nl

'Nederlanders denken kennis te hebben over afval scheiden, maar dat blijkt niet zo te zijn'

06 februari 2024 om 10:04 uur

Gooi je je lege deodorantbus bij het restafval? Of was het chemisch? 84% van de Nederlanders zegt te weten wat in welke afvalbak moet. In de werkelijkheid blijkt dit soms moeilijker dan gedacht, onderzocht Kunststofplatenshop.


Nederland maakt zich zorgen over het klimaat. 77% van de respondenten van het onderzoek van Kunststofplatenshop geeft aan bezorgd te zijn over de verandering van het klimaat, waarvan 20% 'uiterst'. Bijna acht op de tien Nederlanders is daarom actief bezig met recycling. Ook is er een groep die er nu nog niet mee bezig is, maar hier wel voor open staat (18%). Maar hoe streng zijn Nederlanders als het gaat om het scheiden van hun afval?

 

Vier op de tien Nederlanders noemt zichzelf enorm strikt met het scheiden van afval. 55% is er wel mee bezig, maar niet altijd even strikt. Slechts 5% zegt helemaal niet aan het scheiden van afval te doen.

 

Maar weten we écht in welke prullenbak alles moet? Nee, zo blijkt uit het onderzoek. 65% bekent hun afval gerust bij het restafval te gooien als ze niet zeker weten waar het thuishoort. Ze gokken dus als ze het niet weten. En ook als we het wel denken te weten, gaan we soms de mist in.

 

Neem bijvoorbeeld aluminiumfolie; 31% van de Nederlanders gooit dit zonder het te weten in de verkeerde bak. En die lege deodorantflessen? Een raadsel voor velen. Een derde plaatst ze netjes in het restafval, maar 41% denkt dat die met het chemisch afval horen, en een kwart gooit het bij het plastic. Pizzaliefhebbers opgelet: 45% van de Nederlanders gooit hun lege pizzadoos in de papierbak, terwijl het vet de doos onbruikbaar maakt voor recycling. Dit vieze karton moet dus bij het restafval.  

 

Duitsland en Frankrijk

Hetzelfde onderzoek is ook uitgevoerd onder Duitse en Franse respondenten. Wat opvalt is dat Duitsers zeggen meer afval te scheiden. Waar 40% van de Nederlanders zeer strikt is met afval scheiden, doen Duitsers daar nog een schepje bovenop. Bij onze oosterburen zegt 63% dit zeer nauw te nemen. In Frankrijk is men ook heel strikt met het scheiden van afval. 65% van de Fransen zegt heel gericht afval te scheiden.
 

Nederlanders denken kennis te hebben over afval scheiden, maar dat blijkt niet zo te zijn 

 

Focus op ...

Agenda

28 februari 2024, Aken (DE)

International Colloquium Plastics Technology

Forum for technical exchange & opportunity to discuss the latest developments & technologies in...

5 maart 2024, Parijs

JEC World

JEC World gathers the whole value chain of the composite materials industry.

Meer agendapunten »