KunststofenRubber.nl

Coperion brengt energiezuinige compounder voor recycling vervuilde kunststof

27 februari 2024 om 09:39 uur

Coperion heeft een compounder ontwikkeld voor de recycling van vervuilde kunststof. Volgens het bedrijf kan de ZSK FilCo (Filtration Compounder) Post Consumer Recyclate (PCR) - zoals PE, PP, PA, PS en PC - of elk ander sterk vervuild polymeer in één productiestap filteren en compounderen.


De ZSK FilCo maakt het mogelijk om recyclaat in één productiesysteem te smelten, filteren, compounderen en pelletiseren. Afvalplastic wordt in de vorm van maalgoed, vezelpellets, folievlokken of agglomeraat in de ZSK-extruder gevoerd en gesmolten, gehomogeniseerd en daar gedevolatileerd, samen met al zijn componenten (alle polymeren, PE, PP, PA, PS, PC/ABS, enz.). Vervolgens wordt de smelt door een geïntegreerd filter gevoerd dat alle verontreinigingen verwijdert. Herintroductie in de ZSK-extruderprocessectie volgt, waar versterkende materialen zoals glas-, hout- en koolstofvezels, of vulstoffen zoals talk, CaCO3 of gemalen PEX worden toegevoegd, waarna het recompound wordt gepelletiseerd. 

 

De ruimtebehoefte van de ZSK FilCo is relatief laag. Alle productstromen worden gravimetrisch en zonder fluctuaties aan het proces toegevoegd. Het recyclaat hoeft slechts één keer gesmolten te worden. Zo bereikt de ZSK FilCo consequent een hogere productkwaliteit dan meerdelige systemen die doorgaans voor dit recyclingproces worden gebruikt.

 

Bovendien worden het energieverbruik en de emissies voor het extrusieproces met de nieuwe oplossing aanzienlijk verminderd. Dankzij de hoge mechanische energie-input van de dubbelschroefsextruder is het smeltproces energiezuiniger dan bij een enkelschroefsextruder. Bovendien wordt bij de ZSK FilCo-oplossing het tweede smeltproces voor het compounderen  geëlimineerd en wordt ook het pelletiseren van de tussenverbindingen achterwege gelaten.

 

'Bovendien weet de ZSK FilCo een aanzienlijk hogere productkwaliteit te realiseren. Recompounds kunnen veel sneller worden geproduceerd en de gravimetrische feeders van Coperion K-Tron zorgen voor een uiterst nauwkeurige verwerking van additieven voor een optimaal resultaat.'

 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »