KunststofenRubber.nl

Gemeenten willen af van streng afvalfonds

05 maart 2024 om 10:41 uur

Gemeenten zijn boos op het afvalfonds, nu minder ingezameld plastic wordt gerecycled en de burger voor de kosten opdraait. Een motie om het contract met het afvalfonds op te zeggen werd door 99% van de Nederlandse gemeenten gesteund.


Dat meldt het radioprogramma Pointer.

 

De afspraak in Nederland is dat consumenten afval scheiden, gemeenten inzamelen, en producenten de PDM-afvalinzameling betalen. Maar de afgelopen twee jaar gebeurt dat laatste steeds minder, aldus het journalistieke platform Pointer (KRO-NCRV). 'Daardoor gaat de afvalstoffenheffing omhoog of put de gemeente uit de reserve.'

 

Oorzaak voor de verschuiving is dat Verpact (de voormalige Stichting Afvalfonds Verpakkingen, AFV) strenger is geworden bij de keuring van het afval. Er zijn afspraken over het percentage stoorstoffen (touw, bouwplastic) die een vracht PMD mag bevatten, maar Verpact keurt tegenwoordig ook af op 'versmering' door bijvoorbeeld etensresten.

 

Inmiddels heeft Verpact 9 miljoen euro aan niet uitgekeerd geld op zijn rekening staan. De gemeenten zijn hier zo boos over dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten met 99% van de stemmen een motie heeft aangenomen om de huidige afspraken niet te verlengen. Wat er dan gebeurt, wordt nog interessant, want een alternatieve organisatie is er niet.

 

Luister de hele uitzending op NPO 1 (onder aan de pagina)

 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »