KunststofenRubber.nl

Gemeenten willen af van streng afvalfonds

05 maart 2024 om 10:41 uur

Gemeenten zijn boos op het afvalfonds, nu minder ingezameld plastic wordt gerecycled en de burger voor de kosten opdraait. Een motie om het contract met het afvalfonds op te zeggen werd door 99% van de Nederlandse gemeenten gesteund.


Dat meldt het radioprogramma Pointer.

 

De afspraak in Nederland is dat consumenten afval scheiden, gemeenten inzamelen, en producenten de PDM-afvalinzameling betalen. Maar de afgelopen twee jaar gebeurt dat laatste steeds minder, aldus het journalistieke platform Pointer (KRO-NCRV). 'Daardoor gaat de afvalstoffenheffing omhoog of put de gemeente uit de reserve.'

 

Oorzaak voor de verschuiving is dat Verpact (de voormalige Stichting Afvalfonds Verpakkingen, AFV) strenger is geworden bij de keuring van het afval. Er zijn afspraken over het percentage stoorstoffen (touw, bouwplastic) die een vracht PMD mag bevatten, maar Verpact keurt tegenwoordig ook af op 'versmering' door bijvoorbeeld etensresten.

 

Inmiddels heeft Verpact 9 miljoen euro aan niet uitgekeerd geld op zijn rekening staan. De gemeenten zijn hier zo boos over dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten met 99% van de stemmen een motie heeft aangenomen om de huidige afspraken niet te verlengen. Wat er dan gebeurt, wordt nog interessant, want een alternatieve organisatie is er niet.

 

Luister de hele uitzending op NPO 1 (onder aan de pagina)

 

Focus op ...

Agenda

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »