KunststofenRubber.nl

GF Piping Systems presenteert eerste kunststof industriële vlinderklep met Environmental Product Declaration (EPD)

05 maart 2024 om 11:14 uur

Vergelijkende LCA-studie: 'De impact op klimaatverandering van de kunststof klep is meer dan 25% lager dan die van de metalen klep.'

Wat is minder belastend voor het milieu - metaal of kunststof? GF Piping Systems heeft een levenscyclusanalyse voor de kunststof vlinderklep 565 laten uitvoeren door een onafhankelijke partij. Daarnaast is er een vergelijkende LCA-studie uitgevoerd met een vergelijkbare metalen klep. Conclusie: de impact op klimaatverandering van de kunststof klep is meer dan 25% lager dan die van de metalen klep.


Dat maakt het bedrijf bekend aan de vooravond van JEC 2024, de composietbeurs in Parijs.

 

Swiss Climate AG - een duurzaamheidsadviesbureau uit Zwitserland - kreeg de opdracht om de milieuprestaties van de vlinderklep 565 te analyseren en deze te vergelijken met een alternatieve metalen klep die in een overkoepelend leidingsysteem is geïnstalleerd voor dezelfde gebruiksduur (23 jaar). De kunststof composiet afsluiter is vrijwel onderhoudsvrij en heeft een zeer hoge weerstand tegen corrosie. Bij het vergelijken van twee systemen, één met de installatie van het metalen alternatief en de andere met de installatie van de kunststof oplossing, levert de langere levensduur van de vlinderklep 565 aanzienlijke milieuvoordelen op:

 

  • De 565 stoot 75% minder broeikasgassen uit tijdens de productiefase (inkoop en transport van grondstoffen, productie), de constructiefase (transport en installatie) en de end-of-life fase (transport, afvalverwerking en verwijdering).
  • De kunststof klep heeft naar schatting 33% minder impact op de klimaatverandering tijdens de productiefase in vergelijking met de metalen klep.
  • Gedurende de gehele levenscyclus heeft de vlinderklep 565 naar schatting 21% minder water nodig.
  • Door het lage gewicht stoot het transport van de vlinderklep 565 naar de klant naar schatting 50% minder broeikasgassen uit.

 

De vlinderklep 565 is de eerste industriële klep met EPD-certificering. Naast duurzaamheid en kosteneffectiviteit heeft GF Piping Systems zich met dit product ook sterk gericht op modulariteit. Klanten kunnen kiezen tussen elektrische en pneumatische actuators of een slimme actuator toevoegen die op afstand kan worden bediend en bewaakt. Bovendien kunnen verschillende sensoren worden aangesloten, die nog een extra laag functionaliteit toevoegen.

 

Materialen

De materialen van de verschillende onderdelen van de klep:

GF Piping Systems presenteert eerste kunststof industriële vlinderklep met Environmental Product Declaration (EPD) 

 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »