KunststofenRubber.nl

Verboden stoffen in Zwitsers PVC

12 maart 2024 om 11:03 uur

Recycling is het recept voor duurzaam gebruik van hulpbronnen, maar kan bij kunststoffen tot aanzienlijke bijwerkingen leiden, zegt Helene Wiesinger van ETH Zürich – en illustreert het dilemma van kunststofrecycling op Zwitserse kunststofvloeren.


Als scheikundige onderzocht ze onlangs samen met collega's van andere Zwitserse universiteiten kunststofvloeren van polyvinylchloride (PVC).

 

PVC uit de bouwsector wordt al veelvuldig gerecycled (percentage: 16 procent). In het onderzoek werden 151 nieuwe PVC-vloerbedekkingen onderzocht op zware metalen, weekmakers en andere chemicaliën. Alle producten waren nieuw en gekocht in Zwitserland.

 

Het resultaat verraste de onderzoekers: in 24 van de nieuwe vloerbedekkingen (16 procent) vond men twijfelachtige en al lang verboden additieven zoals lood als stabilisator en de weekmaker DEHP, een orthoftalaat. Zowel lood als DEHP mogen in de EU en Zwitserland niet langer worden gebruikt in nieuw materiaal vanwege de gezondheidsrisico's ervan. Het feit dat ze nog steeds voorkomen in nieuwe bekledingen is volgens Wiesinger te wijten aan verontreinigd PVC-recyclaat.

 

Nog eens 29 procent van de vloerbedekkingen bevatte andere ortho-ftalaten als weekmakers, die zijn goedgekeurd maar ook zorgen baren: ftalaten worden soms verdacht van hormoonactieve en kankerverwekkende effecten en worden in verband gebracht met verschillende ziekten.

 

PVC-vloeren worden al lang verdacht als een belangrijke bron van gevaarlijke chemicaliën binnenshuis, omdat ze weekmakers vrijgeven. Niettemin was er tot nu toe weinig bekend over hun chemische samenstelling.

 

Hoe kan het dilemma worden opgelost?

"Het voorbeeld laat zien hoe diversiteit en gebrek aan transparantie in de kunststofchemie een circulaire economie in de weg staan ​​en mogelijk mens en milieu in gevaar brengen", aldus Wiesinger . "In tegenstelling tot voedsel hoeven producenten van plastic hun recepten en ingrediënten nauwelijks aan te geven. Van de meeste plastic producten is niet bekend wat ze bevatten en of ze veilig gerecycled kunnen worden. In de toekomst zal het belangrijk zijn manieren te vinden om PVC-vloeren duurzaam te recyclen zonder de gezondheid van mensen in gevaar te brengen. Dit vereist strengere controles en procedures om schadelijke chemicaliën uit gerecyclede PVC-producten te verwijderen."

 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »