KunststofenRubber.nl

Nexam verbetert recycling van PP

12 maart 2024 om 12:20 uur

Nexam Chemical heeft additieven ontwikkeld die de moleculaire ketens van polymeren kunnen herstellen die tijdens meerdere recyclingcycli zijn afgebroken. De Reactive Recycling-additieven zijn volgens onderzoekers aan de TU in Turijn effectief bij het herstellen van het moleculaire gewicht en het verbeteren van de verwerkbaarheid van gerecycled PP.


Bij polyolefinen wordt mechanische recycling vaak beschouwd als een downcyclingproces. De Reactive RecyclingTM-additieven zijn nu dus wetenschappelijk onderzocht en volgens de TU in Turijn effectief gebleken bij het herstellen van het moleculaire gewicht en het verbeteren van de verwerkbaarheid van gerecycled PP, waardoor het gebruik ervan in veelgevraagde technische sectoren toeneemt.

 

Het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Polymer Degradation and Stability, onderzocht de invloed van thermomechanische degradatie op de microstructuur van PP tijdens meerdere extrusiecycli. De resultaten toonden aan dat de toevoeging van Nexam Chemical's additief de afname van het moleculaire gewicht van opgewerkt PP voorkwam, terwijl het ook gunstige smeltstructureringsverschijnselen induceerde.

 

Dr. Alberto Frache, auteur van het onderzoek, zegt: "Ons onderzoek geeft aan dat het Nexam Chemical-additief een veelbelovende manier is om gerecycled PP te verkrijgen met moduleerbare vloei-eigenschappen en verbeterde verwerkbaarheid. Deze vooruitgang heeft belangrijke gevolgen voor de circulaire economie en bevordert duurzame praktijken en een efficiënt gebruik van hulpbronnen."

 

"Onze Reactive RecyclingTM-technologie maakt een aanzienlijk groter gebruik van rPP mogelijk in processen die momenteel beperkt zijn tot hoofdzakelijk nieuw materiaal, bijvoorbeeld schuimen, blaasvormen, vacuümvormen en filmblazen", zegt Ronnie Törnqvist, CEO van Nexam Chemical.

 

De additieven zijn al beschikbaar op de markt.

 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »