KunststofenRubber.nl

3D-printen als volwaardige productietechnologie

18 maart 2024 om 09:26 uur

KraussMaffei is een van de traditionele machinebouwers uit de kunststofverwerkende industrie die met deze precisionPrint de stap naar 3D-printen zet.

Arburg was als spuitgietmachine­fabrikant lange tijd een witte raaf in de 3D-printindustrie, maar tegenwoordig bouwt ook KraussMaffei 3D-printers, net als Bosch. Is de technologie een volwaardige productietechnologie geworden?


Auteur: Franc Coenen

 

De grote fabrikanten van 3D-printers voor kunststoffen hebben geen gemakkelijk jaar achter de rug. Context, een van de marktonderzoekers die elk kwartaal de wereldwijde verkopen van 3D-printers bijhoudt, berekende in een recent rapport dat de totale verkopen van industriële 3D-printers voor polymeren (kostprijs meer dan $100.000) in de eerste helft van 2023 is gedaald. De groei zat in het middensegment, de 3D printers met een prijskaartje tussen de $20.000 en $100.000 dollar. Met name Formlabs heeft het in dit marktsegment goed gedaan met een groei van het marktaandeel in SLS 3D-printen (Selective Laser Sintering) van 2% naar 17% in een jaar tijd. Opvallend, want nog niet zo lang geleden was je voor een poederbed 3D-printer aangewezen op systemen zoals die van EOS (SLS), HP (Multi Jet Fusion) en Stratasys (SAF). Machines met zescijferige prijskaartjes. Niet alleen Formlabs heeft met de Fuse 1 lijn deze markt opengebroken, ook fabrikanten zoals Sintratec en Sinterit doen dit. De systemen lenen zich met name voor seriematige productie van bijvoorbeeld machine-onderdelen, vaak geprint in PA11 of PA12.

 

Lees het hele artikel in Kunststof en Rubber 1 - 2024

 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »