KunststofenRubber.nl

3D-printen als volwaardige productietechnologie

18 maart 2024 om 09:26 uur

KraussMaffei is een van de traditionele machinebouwers uit de kunststofverwerkende industrie die met deze precisionPrint de stap naar 3D-printen zet.

Arburg was als spuitgietmachine­fabrikant lange tijd een witte raaf in de 3D-printindustrie, maar tegenwoordig bouwt ook KraussMaffei 3D-printers, net als Bosch. Is de technologie een volwaardige productietechnologie geworden?


Auteur: Franc Coenen

 

De grote fabrikanten van 3D-printers voor kunststoffen hebben geen gemakkelijk jaar achter de rug. Context, een van de marktonderzoekers die elk kwartaal de wereldwijde verkopen van 3D-printers bijhoudt, berekende in een recent rapport dat de totale verkopen van industriële 3D-printers voor polymeren (kostprijs meer dan $100.000) in de eerste helft van 2023 is gedaald. De groei zat in het middensegment, de 3D printers met een prijskaartje tussen de $20.000 en $100.000 dollar. Met name Formlabs heeft het in dit marktsegment goed gedaan met een groei van het marktaandeel in SLS 3D-printen (Selective Laser Sintering) van 2% naar 17% in een jaar tijd. Opvallend, want nog niet zo lang geleden was je voor een poederbed 3D-printer aangewezen op systemen zoals die van EOS (SLS), HP (Multi Jet Fusion) en Stratasys (SAF). Machines met zescijferige prijskaartjes. Niet alleen Formlabs heeft met de Fuse 1 lijn deze markt opengebroken, ook fabrikanten zoals Sintratec en Sinterit doen dit. De systemen lenen zich met name voor seriematige productie van bijvoorbeeld machine-onderdelen, vaak geprint in PA11 of PA12.

 

Lees het hele artikel in Kunststof en Rubber 1 - 2024

 

Focus op ...

Agenda

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »