KunststofenRubber.nl

Europees aandeel in wereldwijde plasticproductie daalt fors

21 maart 2024 om 11:10 uur

Het Europees aandeel in de wereldwijde plasticproductie is fors gedaald: van 22% in 2006 naar 14% in 2022. Ook wordt een groeiende hoeveelheid plasticafval in Europa verbrand:+15% sinds 2018. Dit blijkt uit de tweejaarlijkse rapportage ‘Een circulaire economie voor plastics’ van Plastics Europe.


"Dit maakt Europa steeds meer afhankelijk van import en ondermijnt de slagkracht en vermogen van de industrie om in de transitie te investeren", aldus Managing Director Drea Berghorst van Plastics Europe Nederland. "Uiteindelijk belemmert dit ook de verduurzaming van veel andere sectoren in de Europese maakindustrie en van andere partners in de waardeketen die van plastic afhankelijk zijn."

 

Er zijn echter ook positieve cijfers:

  • In Europa neemt het gebruik van gerecycled plastic als grondstof voor nieuw plastic fors toe; met 70% sinds 2018. Plasticproductie in Europa is daarmee voor 13,5% circulair.
  • In Nederland wordt 38% van het ingezamelde plastic afval gerecycled. Daarmee doen we het met België, Duitsland en Spanje beter dan het Europese gemiddelde van 26,9%.
  • Voor het eerst werd in Europa meer plastic afval gerecycled dan dat dit werd verbrand of gestort. Ondanks deze mijlpaal, blijft de hoeveelheid plastic afval die wordt verbrand ook alsmaar groeien. In Nederland groeide de hoeveelheid verbrand plastic afval zelfs met 22% in 2022.

Samen werken en gezamenlijk optrekken in fundamenteel andere aanpak

Plastics Europe roept overheden en betrokken partijen in de waardketen op tot meer samenwerking en gezamenlijk optrekken om een plastictransitie in Europa mogelijk te maken. "Het Europese plasticsysteem is te groot, complex en onderling verweven om vanuit een enkele schakel te transformeren naar een concurrerend, circulair en netto-nul-systeem. We moeten een radicaal andere manier vinden om elkaar te verstaan, de dialoog te voeren en de samenwerking in de keten te versterken en verdiepen. Om deze samenwerking een boost te geven roepen we de Europese Commissie, maar ook de Nederlandse overheid, dringend op tot het opzetten van een dialoog die de voorwaarden voor een zuivere transitie schept, een gezamenlijke blik op belemmeringen en oplossingen bevordert en een concurrerende circulaire plasticketen in Europa veiligstelt."

:'Circular Economy for Plastics - A European Analysis'geeft een uitgebreid overzicht van productie, conversie, consumptie en afvalbeheer van plastics in Europa, inclusief een stand van zaken van productie van plastic uit niet-fossiele grondstoffen door het toepassen van verschillende recyclingtechnologieën. Klik hier om het volledige rapport te bekijken of hier voor de samenvatting.
 
Hieronder een infograhic op basis van de Nederlandse cijfers:
 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »