KunststofenRubber.nl

Shampooflessen worden buitenmantels van kabels

25 maart 2024 om 09:53 uur

Liander en de Twentsche Kabelfabriek (TKF) gaan middenspanningskabels leveren met gerecyclede kunststoffen. Hiervoor gebruiken ze onder andere oude shampooflessen.


Bij de nieuwe buitenmantels zal vijftig procent van de kunststoffen in de buitenmantels gerecycled zijn. Het ging om een uitdagende opdracht, aangezien er hoge eisen worden gesteld aan de kunststoffen voor kabels, gezien de lange levensduur die benodigd is om daarmee de betrouwbaarheid van het Nederlandse distributienetwerk te garanderen. Er ging dan ook een intensief ontwikkelings- en onderzoekstraject aan vooraf.

 

Samen met Borealis lukte het TKF herbruikbare kunststoffen zodanig te optimaliseren dat ze aan alle vereiste eigenschappen voldoen voor langdurig gebruik in kabels.

 

Door de introductie van de kabelmantel wordt voor de kabels van Liander rond 2.240 ton minder nieuw plastic gebruikt tot en met 2027. Dat staat gelijk aan 200 volle vrachtwagens plastic afval. Ook wordt er een CO2-reductie gerealiseerd van 1332 ton, omgerekend is dat hetzelfde als de uitstoot van zes miljoen kilometers autorijden.

 

Rob Roeloefs, CSR Manager bij TKF: "Samen is er hard gewerkt aan het toepassen van gerecycled kunststof in producten van TKF. Werd er op de eerste kabels nog wat lachwekkend gereageerd vanwege de zachtroze kleur én de heerlijke shampoolucht in onze fabriek, inmiddels staan we aan de vooravond van de productie van distributiekabels met kunststof recyclaat die voldoen aan alle geldende kwaliteits- en milieunormen. Door samenwerking in de keten veranderen we de berg kunststofafval in een nieuwe grondstof."

 

Focus op ...

Agenda

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »