KunststofenRubber.nl

Shampooflessen worden buitenmantels van kabels

25 maart 2024 om 09:53 uur

Liander en de Twentsche Kabelfabriek (TKF) gaan middenspanningskabels leveren met gerecyclede kunststoffen. Hiervoor gebruiken ze onder andere oude shampooflessen.


Bij de nieuwe buitenmantels zal vijftig procent van de kunststoffen in de buitenmantels gerecycled zijn. Het ging om een uitdagende opdracht, aangezien er hoge eisen worden gesteld aan de kunststoffen voor kabels, gezien de lange levensduur die benodigd is om daarmee de betrouwbaarheid van het Nederlandse distributienetwerk te garanderen. Er ging dan ook een intensief ontwikkelings- en onderzoekstraject aan vooraf.

 

Samen met Borealis lukte het TKF herbruikbare kunststoffen zodanig te optimaliseren dat ze aan alle vereiste eigenschappen voldoen voor langdurig gebruik in kabels.

 

Door de introductie van de kabelmantel wordt voor de kabels van Liander rond 2.240 ton minder nieuw plastic gebruikt tot en met 2027. Dat staat gelijk aan 200 volle vrachtwagens plastic afval. Ook wordt er een CO2-reductie gerealiseerd van 1332 ton, omgerekend is dat hetzelfde als de uitstoot van zes miljoen kilometers autorijden.

 

Rob Roeloefs, CSR Manager bij TKF: "Samen is er hard gewerkt aan het toepassen van gerecycled kunststof in producten van TKF. Werd er op de eerste kabels nog wat lachwekkend gereageerd vanwege de zachtroze kleur én de heerlijke shampoolucht in onze fabriek, inmiddels staan we aan de vooravond van de productie van distributiekabels met kunststof recyclaat die voldoen aan alle geldende kwaliteits- en milieunormen. Door samenwerking in de keten veranderen we de berg kunststofafval in een nieuwe grondstof."

 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »