KunststofenRubber.nl

Syensqo kondigt eerste CO2-neutrale site aan en plant einde aan zijn PFAS-gebruik

30 april 2024 om 10:23 uur

Syensqo’s productie-eenheid in Kallo-Beveren, Antwerpen, is koolstofneutraal en draait uitsluitend op hernieuwbare energie. De site produceert verbindingen voor Specialty Polymer Ryton polyfenyleensulfide (PPS).


De transitie omvat de volledige decarbonisatie van de site met betrekking tot zowel de directe (Scope 1) als de indirecte (Scope 2) emissies conform het Greenhouse Gas Protocol. Dit kadert binnen Syensqo's duurzaamheidsstrategie One Planet om de scope 1 en 2 emissies met 40% te verminderen tegen 2030. Het doel is de koolstofneutraliteit te bereiken tegen 2040.


"Het gebruik van duurzame energie voor onze activiteiten in Kallo-Beveren is een eerste stap in Syensqo's wereldwijde engagement om tegen 2040 koolstofneutraal te zijn," zegt Johan Van Vlierberghe, manager van de site in Kallo-Beveren. De mijlpaal werd bereikt in samenwerking met Katoen Natie, een leverancier van logistieke en toegepaste engineeringoplossingen die de activiteiten van Syensqo op de site in Kallo faciliteert. De locatie was vorig jaar a ISCC PLUS[2]-'gecertificeerd.

 

CO2-voetafdruk van Ryton PPS-compounds

Het inzetten van hernieuwbare energie reduceert eveneens de CO2-voetafdruk van Ryton PPS-compounds, voor toepassingen in de auto-, consumenten- en industriële sector.

 

Afstappen van fluorosurfactanten

'PFAS' staat voor een zeer brede familie van stoffen die duizenden verschillende chemicaliën omvat, alle met zeer verschillende profielen en eigenschappen. Momenteel zijn de fluorosurfactanten die bij de vervaardiging van sommige fluorpolymeren worden gebruikt de PFAS-stoffen die het meest in de belangstelling staan en waarop het meest wordt toegezien.

 

Fluorpolymeren worden gebruikt bij de productie van batterijen van elektrische voertuigen, hybride motoren, groene waterstoftoepassingen, installaties voor hernieuwbare energie, halfgeleiders, medische apparatuur, enzovoort.

 

Technologie

Syensqo produceert de meeste fluorpolymeren al zonder gebruik van fluorosurfactanten. Voor de productie van enkele zeer gespecialiseerde fluoropolymeren heeft het bedrijf een nieuw polymerisatieproces ontwikkeld waarbij geen fluorosurfactanten meer nodig zijn, terwijl de  eigenschappen behouden blijven die nodig zijn voor de toepassingen. Syensqo gebruikt al geen fluorosurfactanten meer in de VS sinds juli 2021 en werkt aan een productie van 99% van zijn fluorpolymeren zonder het gebruik van fluorosurfactanten in Spinetta Marengo (Italië) tegen 2026.

 

1% vormt een uitdaging

Voor één productlijn, die van belang is voor de halfgeleider- en energie-industrie en minder dan 1% van het productievolume vertegenwoordigt, zal verder onderzoek en ontwikkeling nodig zijn om de vrijwillige geleidelijke stopzetting van het gebruik van fluorosurfactanten te voltooien. Voor deze productielijn zal gebruik worden gemaakt van een streng gecontroleerd, gesloten lus- en vloeistoflozingsvrij productieproces. Terwijl deze overgang plaatsvindt, blijft Syensqo investeren in  technologieën met de bedoeling de uitstoot van fluorosurfactanten bij de productie in Spinetta Marengo te elimineren.

 

Focus op ...

Agenda

19 juni 2024, Amsterdam

Plastics Recycling Show Europe 2024

De Plastics Recycling Show Europe (PRS Europe) is een pan-Europese beurs met een uitgebreid...

4 juli 2024, Amsterdam

Symposium – Circulaire Bioplastics

Over de mogelijkheden van bioplastics voor verpakkingen en de uitdagingen die erbij komen kijken.

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

Meer agendapunten »