KunststofenRubber.nl

XPS-voedseltrays nu recyclebaar

07 mei 2024 om 11:56 uur

Tomra en Krones en Styrenics Circular Solutions (SCS), het waardeketeninitiatief om de circulaire economie voor styreenpolymeren te realiseren, zijn erin geslaagd XPS-voedseltrays mechanisch te recyclen.


Het proces is gebaseerd op het mechanische recyclingproces voor yoghurtpotten. Voortbouwend op de hoge sorteerbaarheid van alle soorten polystyreen (PS), maakte Tomra eerst gebruik van ‘diepe sortering' om een zuivere XPS-grondstof te produceren uit gemengd PS, gesorteerd uit gescheiden ingezameld huishoudelijk verpakkingsafval. Krones heeft deze grondstof vervolgens versnipperd, heet gewassen, ontwaterd en gedroogd.

 

Industrieel haalbaar

De testrun demonstreert niet alleen de technische mogelijkheden van het proces, maar ook de industriële haalbaarheid om het concurrerend te realiseren bij typische recyclingcapaciteiten en met gunstige niveaus van energie- en waterverbruik.

 

SCS heeft een design for recycling (DfR)-richtlijn voor de trays ontwikkeld. De meeste XPS-voedseltrays voldoen al aan de richtlijn.

 

Volker Rehrmann, EVP, hoofd van Tomra Recycling: "Het effectief sorteren van (post-consumer) materiaal is essentieel in de transitie naar een werkelijk circulaire economie. Het gemak waarmee polystyreen 'diepgesorteerd' kan worden, is indruk op ons blijven maken sinds we de sorteerbaarheid van de verschillende soorten en formaten hebben vastgesteld, en deze keer bevestigd voor XPS-trays."

 

Jens Kathmann, secretaris-generaal van SCS, zei: "Naast yoghurtpotjes spelen XPS-voedseltrays een belangrijke rol onder PS-verpakkingsformaten in de circulaire economie. Ze kunnen als gerecycled materiaal worden gebruikt in veel PS-toepassingen voor algemeen gebruik, zoals huishoudelijke artikelen, apparaten en isolatie."

 

Focus op ...

Agenda

19 juni 2024, Amsterdam

Plastics Recycling Show Europe 2024

De Plastics Recycling Show Europe (PRS Europe) is een pan-Europese beurs met een uitgebreid...

4 juli 2024, Amsterdam

Symposium – Circulaire Bioplastics

Over de mogelijkheden van bioplastics voor verpakkingen en de uitdagingen die erbij komen kijken.

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

Meer agendapunten »