KunststofenRubber.nl

Synvina: nieuwe fabriek bioplastic BASF - Avantium definitief

20 oktober 2016 om 09:00 uur - ANTWERPEN

BASF en Avantium hebben na de eerdere intentieverklaring nu definitief getekend voor de oprichting van de joint venture Synvina. De nieuwe bioplasticfabriek gaat vijftig duizend ton per jaar produceren.


De nieuwe fabriek gaat FDCA produceren, een grondstof voor het duurzame bioplastic PEF. Deze grondstof is het antwoord van Avantium op conventionele plastics in frisdrankflessen en andere verpakkingsmaterialen voor voedingsmiddelen. Directeur Tom van Aken van Avantium wijst erop dat FDCA voor het eerst in de jaren vijftig van de vorige eeuw op de markt kwam. "Het is een slapende reus met een enorm potentieel. Ik geloof dat Synvina die slapende reus kan wekken en kan opschalen naar industrieel gebruik."

 

Bioplastic

De kosten voor de fabriek worden door BASF en Avantium omschreven als "een middel-driecijferig miljoenenbedrag."  Volgens het Financieele Dagblad zou het gaan om tot tweehonderdvijftig  tot driehonderd miljoen euro. De fabriek moet er binnen een jaar of vijf staan. Tegen het FD zegt Van Aken dat de Antwerpse locatie gezien moet worden als een opstapje. Een logische vervolgstap is een fabriek die tien keer zo groot is en die zou er in 2023 of 2024 kunnen staan.

 

Focus op ...

Agenda

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »