KunststofenRubber.nl

Rodenburg Biopolymers winnaar Global Bioplastics Award

06 december 2016 om 11:04 uur - BERLIJN / OOSTERHOUT

Mars, Rodenburg Biopolymers en Taghleef Industries zijn uitgeroepen tot winnaar van Global Bioplastics Award 2016 voor de biobased folie die men maakte uit zetmeel uit afval van de aardappelindustrie.


De verpakking is een gezamenlijke ontwikkeling van Mars (VS), het Nederlandse Rodenburg Biopolymers en de Europese vestiging van Taghleef Industries (Dubai). De verpakkingsfabriek van Mondi Consumer Goods Packaging in het Poolse Solec is betrokken als verwerker van de wikkel.

Het materiaal wordt gebruikt voor de chocoladerepen voor Mars en Snickers. Men voorkomt het gebruik van fossiele bronnen door zetmeel te gebruiken uit het afvalwater van de aardappelverwerkende industrie. In dit gezamenlijke project, dat begon in 2012,  produceerde Rodenburg Biopolymers het ruwe materiaal en Taghleef Industries de folie. Mondi Consumer Goods Packaging bedrukte de uiteindelijke verpakking en Mars verpakte zijn chocoladerepen erin.


Compound

Dit nieuwe materiaal heeft op geen enkele manier invloed gehad op de efficiëntie van de verpakkingslijnen; de snelheid van verpakken is gelijk aan die van standaard polypropyleenfolie.
Rodenburg Biopolymers ontwikkelt een op maat gesneden compound op basis van zetmeel. Directeur Thijs Rodenburg: "De unieke samenwerking is een best practices voor de hele bio-kunststofindustrie. Zonder de gezamenlijke inzet had dit project niet gerealiseerd kunnen worden." Onder de paraplu van eco-innovatie is er jaren ontwikkeld en gemodificeerd wat uiteindelijk heeft geleid tot een folie van bio-compound die geschikt is voor de verpakking van voedsel.

 

Vier jaar

De Italiaanse vestiging van Taghleef Industries heeft de compound van Rodenburg geëxtrudeerd in een biaxiaal georiënteerde folie met diktes van 40 en 50 micrometer. Deze nieuwe generatie van biaxiale biobased foliën voldoen aan alle beschermingseisen voor chocoladeverpakking, is goedgekeurd voor toepassing voor voedselverpakking en kan dezelfde snelheid aan op de verpakkingslijn. Directeur Valerio Garzitto van Taghleef Europe:  "We hebben er bijna vier jaar over gedaan om deze folie te ontwikkelen en geschikt te maken voor industriële toepassing. De samenwerking is de sleutel tot het succes geweest." Mondi Solec in Poland bedrukt vervolgens de folie, via diepdrukken. Het drukproces was moeilijker dan bij de standaard foliën vanwege de afwijkende krimp van het nieuwe materiaal door de ontstane warmte bij het bedrukken. Directeur Sapiecha van Mondi Solec: "We hebben in eigen huis veel onderzoek gedaan en dankzij onze jarenlange ervaring met het drukken zijn we erin geslaagd drukwerk van hoge kwaliteit te leveren."

 

Bioplastic Award

De Global Bioplastics Award herkent innovaties en prestaties bij verwerkers en gebruikers van biobased kunststof. De bedrijven Mars, Rodenburg en Taghleef zijn verkozen door een jury die bestaat uit vakjournalisten, wetenschappers en de brancheorganisaties in Europe, Azië en Amerika. De prijsuitreiking heeft onlangs plaatsgevonden op de 11de European Bioplastics Conference in Berlijn.

 

Rodenburg Biopolymers in Oosterhout is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van compounds voor biokunststoffen (Solanyl). De grades van Solanyl kunnen worden gebruikt voor diverse verwerkingstechnieken zoals blaasfolie, spuitgieten, extrusie, thermovormen en biaxiale foliën. Rodenburg Biopolymers is een private onderneming die sinds 1945 in Nederland is gevestigd.

 

 

Focus op ...

Agenda

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »