KunststofenRubber.nl

Australisch vervuild afvalplastic wordt mest en energie

19 juli 2017 om 10:00 uur - ADELAIDE

In Australië werkt Poet-systems aan de anaerobe vertering van verontreinigd plastic met inzet van micro-organismen

Het eerste systemen die de techniek van anaerobe vergisting gebruiken voor het omvormen van vervuild afvalplastic in energie en meststof worden ontwikkeld in het zuiden van Australië. Het bedrijf Poet Systems denkt dat zijn eerste twee machines - elk met een capaciteit van twintig ton afvalplastic per week - binnen twaalf maanden commercieel kunnen draaien.


In Australië wordt elk jaar een miljoen ton verontreinigd kunststof ongeschikt geacht voor recycling waardoor het dus wordt gestort, in de VS gaat het zelfs om tien miljoen ton per jaar. Uitvinder David Thompson zegt dat zijn plastic-to-energy-technology  tot dusver met succes is toegepast op de kunststoffen polyethyleen, polypropyleen, polystyreen en op expanded polystyreen. ‘Met anaerobe vergisting wordt biogas vrijgemaakt uit natte organische reststromen, zoals loof, berm- en natuurgras, stro en gft. Tijdens het anaeroob vergistingsproces breken micro-organismen in een zuurstofloze omgeving biomassa af. Het vergistingsproces gebeurt in vier stappen: hydrolyse, fermentatie (acidogenese), acetogenese en methanogenese. Deze laatste stap leidt tot de productie van biogas en digestaat (een natte reststroom)', zo verklaart Wageningen Universiteit deze techniek.

 

Poet 


"Het Poet-systeem (poet = polymer organic energy treatment) prepareert afvalplastic op een dusdanige manier zodat vertering door micro-organismen snel kan plaatsvinden en ik denk dat dit echt de sleutel is om er commerciële mogelijkheid van te maken. Ik heb al mensen uit andere werelddelen gehad die om inlichtingen vroegen, waaronder mensen van een groot consortium in Zuid-Amerika dat erg geïnteresseerd is in het betrokken raken bij deze techniek." Poet Systems is een semi-finalist in de Australian Technologies Competition 2017. De winnaars van deze competitie zullen worden aangekondigd op Technology Showcases in Melbourne en Sydney respectievelijk in oktober en november.

 

Methaan en CO2

 

De eerste twee machines worden gebouwd bij afvalwaterreinigingsstations in de regio Victoria in Australië. Dezelfde micro-organismen behandelen daarin zowel het plastic als het water tegelijkertijd. Daarna sterven de micro-organismen en ze laten vloeibare en vaste biomassa achter die kunnen worden gebruikt als meststof en als biogas dat op zijn beurt kan worden gescheiden in methaan en CO2.  Thomson zegt dat de methaan kan worden gebruikt om warmte en energie te genereren, mogelijk om de afvalwaterstation aan te drijven. Er zijn ook mogelijkheden om de CO2 af te vangen en opnieuw te gebruiken. "Dus in feite is het zo dat de plastics in een aerobische situatie in afvalwater worden verteerd door micro-organismen en die daarmee energie creëren."

 

Extra mogelijkheid

 

Hij zegt dat zijn systeem niet bedreigend is voor bestaande recyclingpraktijken omdat het zich richt op plastics die sowieso al bedoeld waren voor de stort. "Het systeem geeft bedrijven in de afvalindustrie een extra mogelijkheid om geld te verdienen met het oppakken van een segment dat voorheen niet werd behandeld." Het model van Thomson is gebaseerd op de verwerking van twintig ton per week maar Thomson zegt het systeem te kunnen opschalen.  (bronnen: The Lead South Australia / Recycling Magazine / WUR)

 

Focus op ...

Agenda

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »