KunststofenRubber.nl

Studie naar fietsbrug van biocomposiet over Van Harinxmakanaal

26 juli 2017 om 13:44 uur - LEEUWARDEN

De betrokkenen bij het project fietsbrug uit biocomposiet. In het midden bestuursvoorzitter Leendert Klaassen van Stenden en gedeputeerde Michiel Schrier van de Provincie Friesland met de getekende overeenkomst

Studenten van de hogescholen Stenden en Windesheim gaan zich het komende jaar bezighouden met onderzoek naar biocomposiet dat geschikt is voor een brugdek. Gedeputeerde Michiel Schrier van de Provincie Friesland en bestuursvoorzitter Leendert Klaassen van Stenden Hogeschool tekenden de overeenkomst om de samenwerking tussen de organisaties te bekrachtigen.


Een brugdek volledig van biocomposiet, kan dat? Welke materialen zijn er nodig, is het sterk genoeg en hoe lang gaat het mee? Met deze vragen houden studenten van de hogescholen Stenden en Windesheim zich vanuit het gezamenlijke initiatief Green PAC het komende jaar bezig. Men wil de eerste beweegbare brug in de wereld maken die bestaat uit een composiet uit honderd procent bio-kunststof (niet-fossiel). De brug moet in Ritsumazijl over het Van Harinxmakanaal komen te liggen. Het ontwerp van de brug in Ritsumasyl ontstaat tijdens deze onderzoeksfase en is dus afhankelijk van het bouwmateriaal. Eind 2017 levert het bouwteam de rapportage met alle resultaten. De bouw van de brug zou dan in 2018 kunnen starten.


Green PAC is een open innovatiecentrum voor (groene) kunststoffen, vezels en composieten. De organisatie ondersteunt dit project met alle kennis die zij eerder over bio-composiet opdeed en maakt daarbij ook gebruik van de expertise van TU Delft, Hochschule Osnabrück en NHL. In het bouwteam van de brug Ritsumazijl nemen behalve Green PAC en de provincie Friesland ook aannemerscombinatie Reef Infra en Jansen Venneboer en composietproducent Infra Composites deel.

 

 

Focus op ...

Agenda

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »