KunststofenRubber.nl

Nieuwe cursus Mikrocentrum: Onderhoud van spuitgietmatrijzen

10 september 2015 om 12:51 uur

Marco de Bruin (Moulds and More): 'Als je wacht tot de matrijs kapot gaat, ben je niet serieus bezig met kapitaalbeheersing.'

Marco de Bruin van Moulds and More concludeerde op basis van zijn langjarige ervaring dat veel bedrijven te weinig aandacht besteden aan het onderhoud van spuitgietmatrijzen. Daarom ontwikkelde hij er samen met onafhankelijk kenniscentrum Mikrocentrum in Eindhoven de cursus Onderhoud van spuitgietmatrijzen.


In een onderhoudsplan voor matrijzen staat allereerst het dagelijks onderhoud beschreven, zoals het smeren van de bewegende delen en het reinigen van de ontluchting. Daarnaast zal periodiek preventief onderhoud moeten worden uitgevoerd als onderdeel van het kwaliteitsbeheer, met demontage van de matrijs, grondige reiniging en controle op slijtage. Dit gebeurt meestal na een vooraf vastgesteld aantal shots. Dat aantal hangt af van een groot aantal factoren, zoals de gebruikte kunststof, de productgeometrie, de vereiste nauwkeurigheden en de constructie van de matrijs. Goed onderhoud vraagt om kennis van al die factoren, een planning die voldoende ruimte biedt en zorgvuldige documentatie.

 

De cursus 'Onderhoud van spuitgietmatrijzen' bestrijkt in kort bestek de volle breedte van efficiënt onderhoud aan spuitgietmatrijzen: de praktische aspecten, het opstellen van een onderhoudsplan en het inzichtelijk maken van de kosten. Doelgroep zijn alle medewerkers die inzicht willen verkrijgen in matrijsonderhoud, van operators, gereedschapmakers en technische dienst-medewerkers tot inkopers, kwaliteitsmanagers en plantmanagers.

 

De cursus beslaat drie dagen, waaronder een halve praktijkdag. De volgende cursus start op 13 november in Utrecht, maar kan op afspraak ook bedrijfsintern worden gegeven.

 

Meer informatie over de cursus: www.mikrocentrum.nl

 

Een uitgebreid artikel over de cursus is te lezen in de beurseditie van KUNSTSTOF & RUBBER.

 

 

 

 

 

Focus op ...

Agenda

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »