KunststofenRubber.nl

Nieuw plastic materiaal wappert spontaan in zonlicht (video)

05 juli 2016 om 09:30 uur - EINDHOVEN

Leg dit dunne laagje plastic in de zon en het begint uit zichzelf onregelmatig te wapperen. Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven en Humboldt-universiteit in Berlijn presenteren dit materiaal in het tijdschrift Nature Communications.


Dit is het eerste materiaal dat spontaan beweegt onder invloed van daglicht. Volgens de onderzoekers is dit buigbare plastic onder meer geschikt als zelfreinigend oppervlak, bijvoorbeeld voor zonnecellen.

Materialen die uit zichzelf bewegen onder invloed van licht zijn sinds een aantal jaren een bekend fenomeen. Vaak is de bron echter ultraviolet licht, wat door de benodigde intensiteit het materiaal kan beschadigen. De uitdaging was een materiaal te vinden dat dit gedrag vertoont bij zichtbaar licht, liefst onbewerkt zonlicht. De onderzoekers uit Eindhoven en Berlijn zijn daar nu in geslaagd met een dun laagje plastic met daarin zonlichtgevoelige moleculen (zogeheten azo-kleurstoffen). Gelegen in zonlicht, begint de dunne film spontaan en onregelmatig te slingeren.

 

Combinatie van factoren

Waarom het plastic dit doet, kunnen de onderzoekers nog niet helemaal verklaren. "Het lijkt een combinatie van factoren", zegt TU/e-onderzoeker Michael Debije. "De lichtgevoelige moleculen buigen en rekken onder invloed van zichtbaar licht. Omdat deze moleculen vastgebonden zitten in het polymeernetwerkkristal resulteert dit in een soort krampachtig heen en weer bewegen van het materiaal. Er gebeurt vast nog meer - dat is wat we nu willen onderzoeken." 

 

Zelfreinigend

Eén van de voornaamste mogelijkheden voor het materiaal is te functioneren als zelfreinigend oppervlak. "Een oppervlak dat trilt in de zon maakt het voor zand en stof lastig om aan vast te blijven plakken", zegt Debije. TU/e-collega en medeonderzoeker Dick Broer voorziet bijvoorbeeld zelfreinigende zonnepanelen in de woestijn waar geen water voorradig is. Maar volgens de onderzoekers zijn tal van andere toepassingen mogelijk. "We hebben het effect net ontdekt; we verwachten dat veel onderzoekers hier op duiken en we er de komende tijd nog veel van gaan horen", aldus Debije.

 

 

(bron: Nature Communications / Engineersonline.nl)

 

 

 

Focus op ...

Agenda

16 april 2020, Brussel, België

[UITGESTELD] PET Monomer Recycling Forum

In 2019, Petcore Europe launched the PET Monomer Recycling Special Industry Group - with initial...

21 april 2020, Geleen

[UITGESTELD] 3D Printing Materials Conference

3D Printing Materials Conference is a platform and information interface enabling an exchange of...

12 mei 2020, Rheda-Wiedenbrueck, Duitsland

[UITGESTELD] KUTENO - Kunststofftechnik Nord

Experts from a wide range of industries meet at KUTENO to get comprehensive information on machines,...

Meer agendapunten »