KunststofenRubber.nl

Vloeibaar gemaakte autobanden succesvol verwerkt

23 april 2024 om 10:38 uur

Momenteel belanden afgedankte auto- en vrachtwagenbanden meestal op stortplaatsen of worden verbrand. Foto: Neste

Neste heeft is er in een eerste test in geslaagd om vloeibaar gemaakte afgedankte autobanden te verwerken tot hoogwaardige grondstoffen voor nieuwe chemicaliën en kunststoffen. De pyrolyse-olie werd geleverd door Scandinavian Enviro Systems, een Zweeds bedrijf dat technologieën ontwikkelt om materialen terug te winnen uit afgedankte producten.


Enviro gebruikt zijn eigen en gepatenteerde pyrolysetechnologie om waardevolle grondstoffen, zoals carbon black en olie, terug te winnen uit afgedankte banden. De testbatch kwam uit de fabriek in Åsensbruk. Sinds medio februari bouw Enviro echter ook aan de eerste volledige recyclinginstallatie voor afgedankte banden op basis van de gepatenteerde pyrolysemethode. Deze faciliteit komt in Uddevalla en is eigendom van een joint venture van Enviro en Antin Infrastructure Partners. De joint venture heeft al juridisch bindende langetermijnleveringsovereenkomsten getekend met betrekking tot het carbon black en de olie die de faciliteit zal terugwinnen tot een waarde van ongeveer 170 miljoen Euro. Tot de klanten behoren enkele van de grootste banden- en olieproducenten ter wereld, waaronder Michelin, Nokian Tyres, H&R Group en Preem. De fabriek in Uddevalla zal naar verwachting in 2025 volledig operationeel zijn.


Het doel van de test bij Neste was om het potentieel van chemische recycling buiten kunststofafval te evalueren, om de groep afvalstromen die verwerkt kunnen worden tot producten van hoge kwaliteit mogelijkerwijs uit te breiden.

 

Moeilijk recyclebaar

Doordat banden zijn samengesteld uit verschillende materialen, zijn ze moeilijk te recyclen met mechanische recyclingmethodes. Chemische recycling kan daarom helpen om waardevolle materialen in omloop te houden. "Het mooie van chemische recycling is dat het moeilijk te recyclen plastic afval kan verwerken tot nieuwe grondstof. Maar de mogelijkheden zijn groter", zegt Andreas Teir van Neste. "Omdat afgedankte banden momenteel vaak hetzelfde lot beschoren zijn als plastic afval, beschouwen we chemische recycling als een goede toevoeging om de lineaire levenscyclus van banden te veranderen in een circulaire levenscyclus. Dankzij onze leverancier Enviro Systems hebben we dat met onze recente verwerkingstest bewezen."


In het verleden heeft Neste al met succes verschillende verwerkingstesten met vloeibaar gemaakt afvalplastic gedaan. Deze testen vormden de basis voor de beslissing van Neste om te investeren in grootschalige capaciteit voor chemische recycling op de site van het bedrijf in Porvoo, Finland. De faciliteiten die hiervoor in aanbouw zijn, zullen naar verwachting in de loop van 2025 klaar zijn en 150.000 ton vloeibaar gemaakt afvalplastic per jaar kunnen verwerken. Ze maken deel uit van project Pulse dat wordt gefinancierd door de Europese Unie via het EU Innovation Fund.

 

 

Focus op ...

Agenda

13 mei 2024, München

IFAT

Trade Fair for Water, Sewage, Waste and Raw Materials Management

15 mei 2024, 's-Hertogenbosch

Food Tech Event

Beurs over technieken, innovaties en technologische ontwikkelingen voor voedselproductie- en verwerking.

16 mei 2024, Veldhoven

Manufacturing Technology Conference 2024

De Manufacturing Technology Conference is bedoeld om gespecialiseerde bedrijven te ontmoeten en je kennis...

Meer agendapunten »