KunststofenRubber.nl

Meer metaal vervangen met nieuwe DSM ForTii Ace polyamide

20 oktober 2016 om 17:00 uur - DÜSSELDORF

Koninklijke DSM zei op K 2016 een belangrijke stap te hebben gezet om gegoten metalen en dure HP engineering thermoplasten zoals PEEK te kunnen vervangen met een nieuwe polymeer die de naam ForTii Ace kreeg. Het is een polyphtalamide (PPA) die is gebaseerd op 4T-chemie met ‘uitmuntende mechanische, thermische en chemische eigenschappen'.


De voorspellingen zijn dat alle autofabrikanten rond 2025 zo'n tweehonderd kilogram aan gewicht uit elke auto zullen moeten halen om maar aan de strenge CO2-normen te kunnen voldoen.  Downsizing van motoren en ontwerpen voor kleine ruimten zonder afbreuk te doen aan de veiligheid en het comfort zijn de uitdagingen voor de toekomst. DSM zegt overtuigd te zijn dat zijn nieuwe polymeer ForTii Ace een belangrijke rol zal spelen bij het helpen van de OEM's en hun toeleveranciers om aan de eisen te kunnen voldoen. "Met  ForTii Ace kan DSM een belangrijke stap zetten bij het vervangen van uit metaal gegoten onderdelen en componenten op plekken waarvoor dat vroeger nog een te grote uitdaging was", zei Konraad Dullaert, de global business manager voor het materiaal bij DSM. Het gaat bijvoorbeeld om motor en transmissie, het chassis en toepassingen voor het koelssyteem. Bovendien kunnen veel industriële gegoten toepassingen van het materiaal profiteren als vervangingsmateriaal. "We mikken erop ForTii Ace in te zetten als vervanger van gegoten metalen onderdelen die een hoge mechanische belasting ondergaan en die in eigenschappen constant moeten blijven bij permanente temperaturen van - 40 graden tot + 150 graden. En het moet ook nog een hoge weerstand hebben tegen chemische invloeden. Dit nieuwe materiaal heeft het allemaal."
ForTii Ace heeft een glasovergangstemperatuur van 160 graden. Dit is aanzienlijk hoger dan andere polyphtalamides inclusief betaande varianten van ForTii  en minstens 80°C hoger dan PA66. Bovendien heeft het materiaal een hogere weerstand tegen diverse olieën en chemicaliën in de automotive, zelfs in vergelijking met PEEK.

 

De meeste thermoplasten die zijn bedoeld voor vervanging van gegoten metalen onderdelen van auto's laten en aanzienlijke daling zien van de mechanische eigenschappen als het boven de 125 graden komt. "Dit is niet zo bij ForTii Ace dus dit is een enorme verbetering."  De eigenschappen zijn volgens DSM superieur aan concurrerende polyphtalamides die zijn gebaseerd op de polyamiden 6T, 9T en 10T.

Feitelijk zouden sommige grades van het nieuwe materiaal door de extreme prestaties op het vlak van de chemische weerstand weleens goedkopere alternatieven kunnen zijn voor polyetheretherketone, PEEK, voor bepaalde toepassingen. De familie ForTii Ace zal ook grades bevatten met diverse vulmiddelen en versterkingen, inclusief glasvezels en koolstofvezel tot zelfs 50 procent.

In engineering plastics is DSM de uitvinder van hoge temperatuur polyamiden. Meer dan dertig jaar geleden ontwikkelde DSM een doorbraak met Stanyl PA46 polyamide. Dat vergrootte de toepassingsmogelijkheden ter vervanging van metaal. Alternatieve hoge temperatuur polyamides kwamen op de markt, zoals ook ForTii. Nu is er weer een stap gezet met Ace. "Het is niet het oude polymeer met een ander additief, het is een nieuw polymeer", aldus Dullaert. "De eerste toepassinge zullen binenkort plaatsvinden in de industrie. Er lopen al diverse gesprekken."

 

Op het moment kan ForTii Ace alleen worden verwerkt via spuitgieten. "We proberen nu ook extrusie  maar daarvoor is in de automotive wereld geen markt. Met spuitgieten kan je precies het tempo in de autofabriek bijhouden met een minuut per auto voor de VW Golf bijvoorbeeld. Je kan het deel in die tijd spuiten en vervolgens ben je ook klaar want er is geen nabewerking nodig."

 

http://www.dsm.com /extreme  

 

 

Focus op ...

Agenda

28 mei 2019, World Hotel Wings Rotterdam

Waste2Materials

Eerste editie van congres over afvalplasticprobleem met 150 directeuren en managers.

6 juni 2019, Mikrocentrum Veldhoven

GOM Knowledge Day Veldhoven

GOM zet internationale standaarden in optische 3D-metrologie en op de Plastic Knowledge Day 2019 brengt...

25 juni 2019, IKV - RWTH Aachen University

Verwerken organische en silicone rubbers

Tweejaarlijkse conferentie van het Duitse instituut voor kunststofverwerking IKV

Meer agendapunten »