KunststofenRubber.nl

NRK initieert weer collectief traject ISO 26000

24 februari 2017 om 11:54 uur - RIJSWIJK

Steeds meer bedrijven tonen interesse in ISO 26000 en willen met deze internationaal erkende richtlijn voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen aan de slag. Om bedrijven hierbij te helpen, starten de NRK, Berenschot en NEN dit voorjaar voor de derde keer met een collectief implementatietraject ISO 26000.


Deelname aan het traject staat open voor bedrijven in de rubber- en kunststofindustrie, verf-, tapijt- en textielbedrijven en partners van MVO Nederland.
Drie jaar geleden gaf de Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie het startschot voor de collectieve invoering van de MVO-richtlijn ISO 26000. Bij het tot stand komen van de zelfverklaring maakten de bedrijven gebruik van de door NEN en NRK ontwikkelde 'Regelhulp ISO 26000'. Deze innovatieve applicatie helpt bedrijven bij het opstellen en actueel houden van hun zelfverklaring en de verdere borging van het MVO-gedachtegoed via het Ondernemingsdossier. Inmiddels hebben de afgelopen twee jaar al 28 bedrijven uit de rubber- en kunststofindustrie hun zelfverklaring ISO 26000 ondertekend.

 

Toegevoegde waarde

Bedrijven zijn enthousiast en zien duidelijk een toegevoegde waarde in de contacten met hun stakeholders. "Met de ondertekening van deze zelfverklaringen wordt MVO binnen de rubber- en kunststofbranche echt vanzelfsprekend", aldus Erik de Ruijter, directeur Beleid en Advies bij de NRK. "We zien dat steeds meer bedrijven vragen van klanten krijgen en dus behoefte hebben aan een MVO-richtlijn, zoals ISO 26000. Dit implementatietraject geeft daar invulling aan. Daarnaast wordt elk jaar de content van de Regelhulp door de deelnemers verder verrijkt, waarvan de hele branche kan profiteren."

  

Goedgevulde database

Omdat dit het derde en voorlopig laatste collectieve traject wordt, is het pionierswerk al gedaan. De database bevat inmiddels 360 mogelijke actiepunten, die nieuwe deelnemers zo mogen gebruiken. Daarnaast geeft het werken met een grotere groep veel nieuwe inzichten en inspiratie. De ervaring leert ook dat het opwerken met andere bedrijven zorgt voor een snel eindresultaat. Het gebruik van de Regelhulp ISO 26000, gekoppeld aan het Ondernemingsdossier, maakt dat deelnemers efficiënt kunnen werken en hun acties op één plaats beheren. Bedrijven die geïnteresseerd zijn hebben dit voorjaar nog de kans om mee te doen met dit traject. (deruijter@nrk.nl)

 

ISO 26000

ISO 26000 is een internationale richtlijn voor Maatschappelijke Verantwoordelijkheid van een Organisatie (MVO). Het ondersteunt organisaties bij de invulling van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. ISO 26000 gaat uit van zeven MVO-principes: accountability, transparantie, ethisch gedrag en respect voor stakeholderbelangen, wet- en regelgeving, internationale gedragsnormen en mensenrechten. Deze dienen als basis bij alle besluiten en activiteiten van een organisatie. Binnen ISO 26000 zijn zeven kernthema's benoemd waaraan organisaties aandacht kunnen besteden: bestuur van de organisatie, mensenrechten, arbeidspraktijk, milieu, eerlijk zakendoen, communicatie-aangelegenheden, betrokkenheid bij de ontwikkeling van de gemeenschap.

 

http://www.nen.nl/iso26000

www.nrk.nl  

 

 

Focus op ...

Agenda

18 september 2018, Evenementenhal Hardenberg

TIV Hardenberg vakbeurs maakindustrie

20ste editie van Technische Industriële Vakbeurs in Hardenberg, oftewel de vakbeurs voor de...

26 september 2018, Koningshof Veldhoven

Kunststoffen 2018 Veldhoven

Vakbeurs, congres en ontmoetingsplek voor de gehele kunststof- en rubberindustrie. Dit jaar de 20ste...

11 oktober 2018, Cascais, Portugal

Plastics Recyclers Annual Meeting 2018

Evenement met PRE werkgroepbijeenkomsten op de eerste dag (voor leden) en een publiek toegankelijke...

Meer agendapunten »