KunststofenRubber.nl

Joint-venture QCP tussen Suez en LyondellBasell

28 november 2017 om 10:29 uur - SITTARD-GELEEN

Chemieconcern Lyondellbasell neemt een aandeel van vijftig procent in QCP en sluit zo een joint-venture met recycler Suez. Het bedrijf QCP produceert hoogwaardige circulaire polymeren.


Plastic-recycler Quality Circular Polymers (QCP) produceert de hoogwaardige polymeren die worden gebruikt voor de productie van onder meer flessen, kratten en bumpers.Volgens de overeenkomst gaan LyondellBasell en Suez ieder voor vijftig procent deelnemen in Quality Circular Polymers. Hierbij is LyondellBasell verantwoordelijk voor het op de markt brengen van de QCP-materialen terwijl Suez het kunststof consumentenafval aanlevert. QCP is in 2014 opgericht en gevestigd in Sittard-Geleen. Suez was al een grootaandeelhouder met 45 procent. Het bedrijf produceert elk jaar 25 duizend ton aan polypropyleen-granulaat (PP) en hogedichtheidpolyethyleen (HDPE) uit consumentenafval. Het granulaat wordt in verschillende kwaliteiten geproduceerd en is 'een bijna zuivere secundaire grondstof'. Het plan is de productie te verhogen naar vijfendertig duizend ton in 2018 en naar vijftig duizend ton vóór het jaar 2020.

 

Circulaire economie

 

De aangekondigde samenwerking volgt de toenemende vraag naar de recycling van kunststoffen door fabrikanten. Hierbij is de voortdurend veranderende regelgeving in Europa een grote aanjager van plastic recycling. Jaarlijks wordt er in Europa bijna vijftig miljoen ton plastic afval geproduceerd waarvan slechts een kwart wordt gerecycled. De EU streeft ernaar om dit te verhogen tot 55 procent in 2025. "Nu de circulaire economie blijft groeien, zal volgens ons ook de vraag naar gerecyclede materialen toenemen", zegt Richard Roudeix, directeur voor olefins en polyolefins bij LyondellBasell, in een persbericht. 

 

Maar zeven procent

 

Directeur Jean-Marc Boursier van Recycling & Recovery Europe bij Suez benadrukt dat van de vijftig miljoen ton per jaar die in Europa wordt verbruikt maar zeven procent uit gerecyclede polymeer bestaat tegenover 93 procent virgin materialen uit fossiele grondstoffen. "Samen met LyondellBasell willen we het gebruik van circulaire polymeren een impuls geven en industriële fabrikanten helpen hun milieudoelstellingen sneller te behalen. Dit partnerschap is een nieuwe stap in de Europese strategie voor kunststoffen van Suez, waardoor wij ons doel van  zeshonderd duizend ton verwerkt kunststofafval in 2020 kunnen realiseren", aldus Boursier.
De recycling van plastic is een belangrijke markt voor Suez. De groep heeft negen gespecialiseerde faciliteiten in Europa, waar elk jaar vierhonderd duizend ton kunststofafval wordt verwerkt.
(bronnen:  Lyondell/Basell / duurzaambedrijfsleven.nl)

 

Focus op ...

Agenda

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »