KunststofenRubber.nl

Recyclers presenteren definitie voor 'plastics recyclability'

17 juli 2018 om 12:19 uur - BRUSSEL

PRE en APR: definitie van de term recyclebaarheid is een stap op weg naar de harmonisatie van de kunststofrecyclingindustrie

Met als doel een consequent metriek stelsel te leveren bij het verduurzamen van plastics in de circulaire economie, hebben twee internationale kunststofrecyclingorganisaties een wereldwijde definitie ontwikkeld voor de term ‘recyclable' bij kunststof verpakkingen en producten.


 In een gezamenlijke aankondiging wijzen de voorzitters Ton Emans van de Plastics Recycling Europe (PRE) en Steve Alexander van de Association of Plastic Recyclers (APR) op de hausse van aankondigingen en commitments met betrekking tot de duurzaamheid en recyclebaarheid van verpakkingen. "De term ‘recyclable' wordt wel steeds gebruikt maar er is geen gedefinieerd referentiepunt voor", aldus Alexander. "Uiteindelijk gaat recyclebaarheid verder dan alleen de technisch recyclebaarheid. Er moet ook voor de consument toegang tot een recyclingprogramma zijn, een recycler moet in staat zijn het materiaal te verwerken en er moet ook een eindmarkt zijn."

 

Er zijn recentelijk veel aankondigingen gedaan met betrekking tot de wettelijke maatregelen voor kunststof producten en er zijn beloften van diverse partijen in de industrie die zeggen dat ze hun producten recyclebaar maken.Ton Emans: "Als recyclers vormen wij een fundamenteel onderdeel van de duurzaamheidskwestie van kunststoffen en we moeten ervoor zorgen dat bij de juiste partijen duidelijk wordt wat er exact nodig is om een product of verpakking het label recyclebaar te kunnen geven. We zijn blij met alle toezeggingen die er zijn, maar duidelijke en algemeen onderschreven definities en doelen zijn noodzakelijk." De definitie wordt inmiddels ook gesteund door Petcore Europe.

 

Kunststoffen moeten aan vier voorwaarden voldoen wil het product recyclebaar zijn, zeggen PRE en APR: 

1.      Het product moet gemaakt zijn van een kunststof dat is ingezameld voor recycling, dat marktwaarde heeft en/of wordt ondersteund door een wettelijk verplicht gesteld programma.
2.    Het product moet zijn gesorteerd en verzameld zijn in gedefinieerde stromen voor recyclingprocessen.
3.      Het product kan worden verwerkt en teruggewonnen of gerecycled met gebruikmaking van commerciële recyclingprocessen.

4.      Het gerecyclede kunststof wordt een grondstof dat is gebruikt in nieuwe producten.

 

Nieuwe innovatieve materialen moeten laten zien dat ze kunnen worden ingezameld en gesorteerd in voldoende grote hoeveelheden, ze moeten geschikt zijn voor de bestaande industriële processen of ze moeten in voldoende hoeveelheden beschikbaar zijn om nieuwe recyclingprocessen operationeel te kunnen maken. Hoewel de definitie in feite op wereldschaal moet worden toegepast, zeggen beide initiatiefnemers de complexiteit van het wereldwijde systeem van kunststofrecycling te begrijpen. Zij zeggen opmerkingen uit de recyclingindustrie en van de relevante stakeholders te verwelkomen. Een ‘Global Definition of Recyclability' is een stap op weg naar de harmonisatie van de wereldwijde kunststofrecyclingindustrie, aldus de twee initiatiefnemers.  

 

 

 

 

Focus op ...

Agenda

12 maart 2019, Paris-Nord Villepinte

JEC World 2019

Leidende internationale composietenbeurs

12 maart 2019, Ahoy Rotterdam

MaterialDistrict Rotterdam 2019

MaterialDistrict is ‘s werelds leidende matchmakingplatform op het gebied van innovatieve materialen.

13 maart 2019, Koningshof Veldhoven

RapidPro 2019

RapidPro. Define. Design. Produce.

Meer agendapunten »