KunststofenRubber.nl

Biosintrum genomineerd voor Nederlandse Bouwprijs (video)

11 januari 2019 om 13:36 uur - UTRECHT

Kennis- en innovatiecentrum Biosintrum is genomineerd voor de Nederlandse Bouwprijs 2019. Het gebouw heeft een constructie van gelamineerd hout en bestaat voor meer dan tachtig procent uit biobased materialen.


De jury van de Nederlandse Bouwprijs: ‘Dit is een voorbeeldproject van een integrale aanpak van biobased materialen, circulair bouwen én waar bovendien de totale groene inpassing in het ontwerp is meegenomen.'  

 

Stopcontacten van mais

 

Biosintrum lijkt de ultieme showcase voor hoe ver je kunt gaan met het biobased ontwerpen van een gebouw. De vloeren worden gemaakt van lokaal gewonnen leem. In de wanden is denim van oude spijkerbroeken verwerkt. Daarnaast wordt er via acetyleren verduurzaamd (Accoya) hout toegepast. Ook voor de kleinere onderdelen van het gebouw worden veel biobased materialen toegepast, zoals stopcontacten van mais. Volgens de jury bevestigt dit project dat de toepassing van biobased materialen geen sciencefiction, maar realiteit is.

 

Ontwerper genomineerd

 

Ontwerper Martijn van Gameren van Paul de Ruiter Architects is ook genomineerd voor het ontwerp van Biosintrum. De jury roemt vooral het feit dat Van Gameren de gebruiker vanaf het begin intensief bij het project betrokken heeft. ‘Hij heeft een duidelijke en belangrijke rol gespeeld om iedereen bij elkaar te brengen en te verbinden. Martijn laat hiermee een nieuwe manier van ontwerpen zien. Zijn rol is daardoor zeer betekenisvol', aldus de jury.

 

Video

 

De uitreiking van de Nederlandse Bouwprijs vindt plaats tijdens BouwBeurs 2019, van 4 t/m 8 februari in de Jaarbeurs te Utrecht.

 

Focus op ...

Agenda

25 juni 2019, IKV - RWTH Aachen University

Verwerken organische en silicone rubbers

Tweejaarlijkse conferentie van het Duitse instituut voor kunststofverwerking IKV

26 juni 2019, Londen

European Carbon Black Summit 2019

Eerste conferentie van organisator ACI over de problematiek van carbon black.

10 september 2019, Messe Stuttgart

Composites Europe vakbeurs en conferentie

Europese vakbeurs en conferentie over vezelversterkte kunststoffen. De conferentie valt dit jaar samen...

Meer agendapunten »