KunststofenRubber.nl

Biosintrum genomineerd voor Nederlandse Bouwprijs (video)

11 januari 2019 om 13:36 uur - UTRECHT

Kennis- en innovatiecentrum Biosintrum is genomineerd voor de Nederlandse Bouwprijs 2019. Het gebouw heeft een constructie van gelamineerd hout en bestaat voor meer dan tachtig procent uit biobased materialen.


De jury van de Nederlandse Bouwprijs: ‘Dit is een voorbeeldproject van een integrale aanpak van biobased materialen, circulair bouwen én waar bovendien de totale groene inpassing in het ontwerp is meegenomen.'  

 

Stopcontacten van mais

 

Biosintrum lijkt de ultieme showcase voor hoe ver je kunt gaan met het biobased ontwerpen van een gebouw. De vloeren worden gemaakt van lokaal gewonnen leem. In de wanden is denim van oude spijkerbroeken verwerkt. Daarnaast wordt er via acetyleren verduurzaamd (Accoya) hout toegepast. Ook voor de kleinere onderdelen van het gebouw worden veel biobased materialen toegepast, zoals stopcontacten van mais. Volgens de jury bevestigt dit project dat de toepassing van biobased materialen geen sciencefiction, maar realiteit is.

 

Ontwerper genomineerd

 

Ontwerper Martijn van Gameren van Paul de Ruiter Architects is ook genomineerd voor het ontwerp van Biosintrum. De jury roemt vooral het feit dat Van Gameren de gebruiker vanaf het begin intensief bij het project betrokken heeft. ‘Hij heeft een duidelijke en belangrijke rol gespeeld om iedereen bij elkaar te brengen en te verbinden. Martijn laat hiermee een nieuwe manier van ontwerpen zien. Zijn rol is daardoor zeer betekenisvol', aldus de jury.

 

Video

 

De uitreiking van de Nederlandse Bouwprijs vindt plaats tijdens BouwBeurs 2019, van 4 t/m 8 februari in de Jaarbeurs te Utrecht.

 

Focus op ...

Agenda

27 maart 2019, AJ Solutions Zandhoven (B)

AJ Solutions Open House

Open Huis met live demo's van randapparatuur en expertpresentaties

10 april 2019, IKV op RWTH University- Aken (D)

Int. Injection Moulding Conference IMCC

IIMC 2019 richt zich op een internationaal publiek van leidinggevend personeel en specialisten uit alle...

10 april 2019, RAI Amsterdam

Plastics Recycling Show Europe 2019

Tweedaags internationaal evenement Plastics Recycling Show Europe 2019 wordt georganiseerd door PRE. Op...

Meer agendapunten »