KunststofenRubber.nl

BlueCitizen: dit eetbare plastic is goed voor je

05 maart 2019 om 12:00 uur - ROTTERDAM

BlueCitizen Lori Goff zet de afvalstroom van bierbrouwer VET & LAZY om in zogenoemde Bitables die als alternatief kunnen dienen voor single-use plastics. Deze Bitables zijn composteerbaar, vezelrijk en geschikt voor veganisten. Bitables zijn volledig eetbaar en schaden de natuur niet. Zelfs vissen kunnen ze eten.


Het idee ontstond een paar jaar geleden toen Lori Goff een bierbrouwset cadeau kreeg. "Ik was met het brouwen bezig en toen ben ik serieus gaan kijken naar de hoeveelheid afval van het proces. Ik dacht dat ik er wel cool spul van kon maken."
 

BlueCity Lab  

Goff kreeg een plek in BlueCity Lab in Rotterdam, begon te experimenteren kwam in contact met brouwer VET & LAZY. "Voor één liter bier heb je zeven liter water nodig. Die zes extra liters, het zogenoemde brouwerij-effluent, zijn normaal gesproken afval. Maar ik gebruik de stroom die tijdens het brouwproces ontstaat en breng het tot een ander soort van fermentatie met als resultaat dat ik een materiaal maak dat kan worden omgezet in een alternatief voor plastic", zegt Goff op de website van Bluecity.  

 

Snoepwikkels

De eerste 'producten' die Goff ermee maakte waren snoepwikkeltjes maar de Bitables kunnen heel veel soorten single-use kunststoffen vervangen.Tijdens het verwerkingsproces van het effluent kan Goff veel variabelen aanpassen die effect hebben op het eindresultaat. Dit maakt het geschikt voor meerdere toepassingen. Bitables hebben andere voordelen die het materiaal een alternatief zouden kunnen maken voor single-use plastics. "Ze zijn composteerbaar, eetbaar, veganistisch en transparant en je kunt ze smaak of geur geven. Bovendien bevatten Bitables nauwelijks calorieën maar veel vezels. Dus ze zijn ook nog goed voor je."

 

Supermarkt

Lori Goff is afkomstig uit de Verenigde Staten en studeerde daar biotechnologie. Na haar studie ging zij in Rotterdam werken en wist de weg naar BlueCity Lab gemakkelijk te vinden. Haar Bitables liggen nog niet in de supermarkt. "Ik werk nu aan een business case en ik praat met bedrijven over projecten en financiering. Ik verwacht dat er over een jaar of vier bij Albert Heijn misschien drie of vier groentesoorten in Bitables zullen zijn verpakt."   (bron: bluecity.nl)

 

 

 

Focus op ...

Agenda

27 maart 2019, AJ Solutions Zandhoven (B)

AJ Solutions Open House

Open Huis met live demo's van randapparatuur en expertpresentaties

10 april 2019, IKV op RWTH University- Aken (D)

Int. Injection Moulding Conference IMCC

IIMC 2019 richt zich op een internationaal publiek van leidinggevend personeel en specialisten uit alle...

10 april 2019, RAI Amsterdam

Plastics Recycling Show Europe 2019

Tweedaags internationaal evenement Plastics Recycling Show Europe 2019 wordt georganiseerd door PRE. Op...

Meer agendapunten »