KunststofenRubber.nl

BlueCitizen: dit eetbare plastic is goed voor je

05 maart 2019 om 12:00 uur - ROTTERDAM

Lori Goff: "Voor één liter bier heb je zeven liter water nodig." (foto: Sophie de Vos)

BlueCitizen Lori Goff zet de afvalstroom van bierbrouwer VET & LAZY om in zogenoemde Bitables die als alternatief kunnen dienen voor single-use plastics. Deze Bitables zijn composteerbaar, vezelrijk en geschikt voor veganisten. Bitables zijn volledig eetbaar en schaden de natuur niet. Zelfs vissen kunnen ze eten.


Het idee ontstond een paar jaar geleden toen Lori Goff een bierbrouwset cadeau kreeg. "Ik was met het brouwen bezig en toen ben ik serieus gaan kijken naar de hoeveelheid afval van het proces. Ik dacht dat ik er wel cool spul van kon maken."
 

BlueCity Lab  

Goff kreeg een plek in BlueCity Lab in Rotterdam, begon te experimenteren kwam in contact met brouwer VET & LAZY. "Voor één liter bier heb je zeven liter water nodig. Die zes extra liters, het zogenoemde brouwerij-effluent, zijn normaal gesproken afval. Maar ik gebruik de stroom die tijdens het brouwproces ontstaat en breng het tot een ander soort van fermentatie met als resultaat dat ik een materiaal maak dat kan worden omgezet in een alternatief voor plastic", zegt Goff op de website van Bluecity.  

 

Snoepwikkels

De eerste 'producten' die Goff ermee maakte waren snoepwikkeltjes maar de Bitables kunnen heel veel soorten single-use kunststoffen vervangen.Tijdens het verwerkingsproces van het effluent kan Goff veel variabelen aanpassen die effect hebben op het eindresultaat. Dit maakt het geschikt voor meerdere toepassingen. Bitables hebben andere voordelen die het materiaal een alternatief zouden kunnen maken voor single-use plastics. "Ze zijn composteerbaar, eetbaar, veganistisch en transparant en je kunt ze smaak of geur geven. Bovendien bevatten Bitables nauwelijks calorieën maar veel vezels. Dus ze zijn ook nog goed voor je."

 

Supermarkt

Lori Goff is afkomstig uit de Verenigde Staten en studeerde daar biotechnologie. Na haar studie ging zij in Rotterdam werken en wist de weg naar BlueCity Lab gemakkelijk te vinden. Haar Bitables liggen nog niet in de supermarkt. "Ik werk nu aan een business case en ik praat met bedrijven over projecten en financiering. Ik verwacht dat er over een jaar of vier bij Albert Heijn misschien drie of vier groentesoorten in Bitables zullen zijn verpakt."   (bron: bluecity.nl)

 

 

 

Focus op ...

Agenda

28 mei 2019, World Hotel Wings Rotterdam

Waste2Materials

Eerste editie van congres over afvalplasticprobleem met 150 directeuren en managers.

6 juni 2019, Mikrocentrum Veldhoven

GOM Knowledge Day Veldhoven

GOM zet internationale standaarden in optische 3D-metrologie en op de Plastic Knowledge Day 2019 brengt...

25 juni 2019, IKV - RWTH Aachen University

Verwerken organische en silicone rubbers

Tweejaarlijkse conferentie van het Duitse instituut voor kunststofverwerking IKV

Meer agendapunten »