KunststofenRubber.nl

Decoat consortium recyclet gecoat en geverfd textiel en plastics

12 maart 2019 om 13:52 uur - RONSE (B)

In het door de EU gefinancierd project Decoat werkt een consortium van zeventien Europese partners onder leiding van het Belgische R&D-centrum Centexbel aan de recyclebaarheid van gecoate en geverfde textiel-materialen en plastics. De partners komen uit de gehele waardeketen, inclusief design, manufacturing, ngo's en research en innovatie.


De focus ligt op de gecoat en geverfd textiel en plastic materiaal die momenteel niet recyclebaar zijn. Omdat de plasticindustrie zichzelf het ambitieuze doel heeft gesteld van vijftig procent recycling, moeten slimme oplossingen worden overwogen om het gebruik van textiel en plastic onderdelen met meerlaags coatings circulair te maken. Hiervoor is Decoat opgericht om onderzoek te doen naar  ‘triggerable smart polymer' materiaalsystemen en passende recyclingprocessen. De oplossingen worden gebaseerd op slimme additieven zoals microcapsules of door microgolven geactiveerde additieven die recycling toch mogelijk maken na activering door een speciale trigger zoals warmte, vochtigheid, microgolven of chemische middelen.       

 

Devan toegetreden  

Onlangs trad het chemische bedrijf Devan toe met een speciale rol:  het ontwikkelen van microcapsules die hun inhoud loslaten na activering door een speciale trigger zoals warmte aan het einde van de levenscyclus van het artikel. Dit ‘active core material'  kan iets zijn dat bijvoorbeeld het loslaten van verschillende lagen coatings in gang zet waardoor de mogelijkheid van recyclebaarheid  en hergebruik van basismateriaal ontstaat. Verschillende ingrediënten voor de actieve kernen zullen worden geëvalueerd en Devan zal processen ontwerpen voor elk type van ingrediënten voor elk type coatinglaag of -matrix.

Decoat is een vierjarig project en het doel is het storten van afval (landfill) van gecoate artikelen die nu moeilijk te recyclen zijn met 75 procent te verminderen. Men doelt bijvoorbeeld op kleding, elektronica-artikelen en automotive componenten.

 

www.decoat.eu

 

 

Focus op ...

Agenda

28 mei 2019, World Hotel Wings Rotterdam

Waste2Materials

Eerste editie van congres over afvalplasticprobleem met 150 directeuren en managers.

6 juni 2019, Mikrocentrum Veldhoven

GOM Knowledge Day Veldhoven

GOM zet internationale standaarden in optische 3D-metrologie en op de Plastic Knowledge Day 2019 brengt...

25 juni 2019, IKV - RWTH Aachen University

Verwerken organische en silicone rubbers

Tweejaarlijkse conferentie van het Duitse instituut voor kunststofverwerking IKV

Meer agendapunten »