KunststofenRubber.nl

3D-printing voor onderdelen en tools productielijn Heineken

21 mei 2019 om 16:36 uur - AMSTERDAM / SEVILLA

De productielocatie van Heineken in het Spaanse Sevilla maakt gebruik van 3D-printing om zelf direct gereedschappen, machineonderdelen en tools te kunnen ontwerpen en printen, in plaats van dit uit te besteden aan externe partijen.


Hierdoor is de productie-uptime vergroot en wordt zo'n tachtig procent van de productiekosten bespaard op de onderdelen die geprint worden. "We bevinden ons pas in de beginfase wat het 3D-printen betreft, maar we zien nu al een kostenreductie van zeventig tot negentig procent voor de applicaties die we nu zelf printen en we zien ook een verkorting van de levertijd van zeventig tot negentig procent", zegt Isabelle Haenen, verantwoordelijk voor Global Supply Chain Procurement bij Heineken. "Door lokaal de applicaties te vervaardigen, verhogen we de uptime, de efficiëntie en de output. We gebruiken 3D-printing om tools te maken voor onderhoud en kwaliteitscontroles en om de productielijn te optimaliseren. Ook printen we tools voor onze machines die helpen bij het verhogen van de veiligheid van onze medewerkers. Ik denk dat er in de toekomst nog meer mogelijk is."

 

500 miljoen liter

 

De brouwerij in Sevilla produceert verschillende merken van Heineken en heeft een productiecapaciteit van vijfhonderd miljoen liter bier per jaar. De engineers bij Heineken maken sinds een jaar gebruik van 3D-printen. Eerder werd de Ultimaker 2+ gebruikt maar inmiddels gebruikt Heineken meerdere Ultimaker S5 printers die groter zijn en geschikt voor professioneel gebruik. In het begin werd de 3D-printtechnologie alleen ingezet voor het maken van veiligheidstoepassingen, maar de engineers leerden al snel dat ze veel tijd en kosten konden besparen door het printen van op maat gemaakte, geoptimaliseerde onderdelen voor de machines in de productielijn. Jos Burger, ceo van Ultimaker: "Heineken gebruikt de Ultimaker S5 als een universele productiemachine. We hebben het afgelopen jaar met veel plezier de ontwikkeling van Heineken op dit vlak gevolgd, vanaf de veiligheidstoepassingen tot het maken van volledige functionele onderdelen voor machines."

 

Meer informatie over de ervaringen van Heineken met Ultimaker en de video van de case study op www.ultimaker.com

 

Focus op ...

Agenda

11 september 2024, Brussel

Compounding World Expo Europe

Europe's focused exhibition for plastics additives and compounding

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »