KunststofenRubber.nl

Binnen twintig jaar 3x zoveel plastic in de zee

03 augustus 2020 om 08:51 uur

Er zijn talrijke initiatieven tegen het huidige plasticprobleem. Deze blijken echter totaal niet afdoende. Wanneer er geen extra actie wordt ondernomen om de pasticproductie en -consumptie en de groei hiervan aan te pakken, zal het plastic afval dat in de zee terecht komt de komende twintig jaar verdrievoudigen.


Dat blijkt uit onderzoek door The Pew Charitable Trusts en Systemiq gepubliceerd in Science. De huidige en geplande acties zouden de hoeveelheid plastic met maar zeven procent verminderen. Verder stelt de studie dat de huidige schatiing van de hoeveelheid plastic in de oceanen niet klopt. Dit zou neerkomen op elf miljoen ton plasic in plaats van de nu genoemde acht miljoen ton. Wanneer de huidige groei van de hoeveelheid plastic afval doorgaat zal er in 2040 29 miljoen ton plastic afval in de oceanen te vinden zijn. Dit komt overeen met vijftig kilogram plastic op iedere meter kustlijn ter wereld.

Maatregelen

De studie noemt verschillende maatregelen die genomen kunnen worden om het probleem tegen te gaan. Hiervoor zal 128 miljard euro nodig zijn. Naast het verminderen van de productie en consumptie van plasti, wordt er nadruk gelegd op recycling en het zoeken naar alternatieven voor plastic. Hiervoor komen bijvoorbeeld papier en composteerbare materialen in aanmerking. Het onderzoek pleit voor de combinatie van alle verschillende maatregelen. Hiermee zou de plasticstroom met tachtig procent verminderen. Alsnog komt er dan jaarlijks meer dan vijf miljoen ton plastic afval in de oceanen terecht.

 

Focus op ...

Agenda

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »