KunststofenRubber.nl

Rotterdamse haven grootste doorvoerder bioplastics in Europa

20 november 2020 om 09:50 uur

Braskem, een Braziliaans petrochemisch bedrijf én ’s werelds grootste producent van biopolymeren (bioplastics), heeft zijn opslagplaats voor biopolymeren (bioplastics) verplaatst van Antwerpen naar Rotterdam. Hiermee wordt de Nederlandse havenstad de grootste doorvoerder van bioplastics in Europa.


Ook heeft het bedrijf zijn doelen voor de komende jaren uitgestippeld om één van de beste chemische bedrijven op het gebied van duurzame ontwikkeling te blijven. Het uitgangspunt: de onderneming wil CO2-neutraal zijn in 2050. Sinds 2008 is de CO2-uitstoot van het bedrijf al met 21 procent verlaagd.

Het petrochemische bedrijf met hoofdkantoor voor Europa en Azië in Rotterdam ziet een belangrijke rol weggelegd voor de Nederlandse havenstad. Braskem heeft daarom zijn opslagplaats voor biopolymeren verplaatst van Antwerpen naar Rotterdam. Het nieuwe opslagcentrum wordt de aanvaarroute van alle biopolymeren voor de Europese en Aziatische markt. De stad, van origine geen polymeren opslaghaven, wordt nu de grootste bioplastic doorvoerder van Europa.

Duurzaamheid

Dat Europa een belangrijke rol speelt in de strategie van Braskem om nog duurzamer te worden komt ook naar voren in verschillende partnerships die het bedrijf is aangegaan. Onder de vlag van de European Brands Association heeft Braskem in september 2020 deelgenomen aan de lancering van een initiatief om slimme recyclingmethodes van verpakkingen te bevorderen door de toepassing van digitale watermerken. Doordat deze merken heel accuraat verschillende type verpakkingen kunnen identificeren, kan er sneller en preciezer gerecycled worden. Ook is Braskem in september 2020 één van de 47 bedrijven geworden in de Alliance to End Plastic Waste die zich inzetten om plastic afval te beëindigen en bij te dragen aan een circulaire economie.

Toekomst

Het uiteindelijke doel van Braskem is om tot een CO2 neutrale circulaire economie te komen. Voortbouwend op een traditie van duurzaamheid en innovatie heeft Braskem langetermijndoelen opgesteld voor de komende 5, 10 en 30 jaar. Zo wil de onderneming in 2030 een afname van vijftien procent in de CO2 uitstoot van hun bedrijfsproces. In 2050 wil Braskem CO2-neutraal zijn.

Naast klimaatdoelstellingen zijn richten ze zich ook op plastic afval. Zo moet het productportfolio in 2025 uit 300.000 ton productoplossingen met gerecycled materiaal bestaan. In 2030 is dat 1 miljoen ton.

 

Focus op ...

Agenda

4 mei 2021, Rheda-Wiedenbrueck, Duitsland

KUTENO - Kunststofftechnik Nord

Experts from a wide range of industries meet at KUTENO to get comprehensive information on machines,...

19 mei 2021, Hardenberg

Mix Noordoost 2021

Een nieuw platform en een nieuwe vakbeurs van Easyfairs voor de maakindustrie van Noordoost-Nederland...

1 juni 2021, Parijs, Frankrijk

JEC World 2021

Composites solutions and innovations for all markets. Meet with decision-makers from the whole value...

Meer agendapunten »