KunststofenRubber.nl

3D-geprint paviljoen van gerecycled PET

04 januari 2021 om 13:34 uur

IMd Raadgevende Ingenieurs heeft het startsein gegeven voor het printen van het allereerste 3D-geprinte paviljoen, geheel gemaakt van gerecyclede PET flessen. Na jarenlang materiaalonderzoek in samenwerking met de TU Delft, is het de eerste keer dat deze polyester kunststof constructief wordt ingezet.


Met enige vertraging vanwege de coronacrisis wordt het paviljoen in de loop van 2021 in Rotterdam gepresenteerd. Daarmee markeert het de start van een experiment.

 

Het bouwwerk is geen doel op zich, maar onderdeel van een onderzoek naar het materiaal en diens mogelijkheden. Hoe lang houdt het bouwwerk zijn vorm? Is er een architectonische toekomst weggelegd voor dit materiaal? Wanneer het bouwwerk na verloop van tijd zijn vorm of kracht verliest, wordt het materiaal simpelweg hergebruikt.

Het idee voor het paviljoen ontstond in 2019 en werd datzelfde jaar nog uitgewerkt. Een zoektocht naar het juiste concept en materiaal leidde naar de kunststof polyethyleentereftalaat (PET), dat print- en recyclebaar is. De nieuwsgierigheid en lol die dit experiment illustreert, is kenmerkend voor IMd, dat geleid wordt door vier directeuren Rob Stark, Paul Korthagen, Remko Wiltjer en Pim Peters. "Je kunt niet claimen innovatief te zijn zonder zelf te experimenteren.Het paviljoen is illustratief voor hoe wij als bedrijf denken en werken. We durven nieuwe dingen te proberen en willen duurzaamheid, design en architectuur zo aan elkaar verbinden", aldus Peters.

 

Vanaf het begin van dit ambitieuze plan werkt IMd nauw samen met Ector Hoogstad Architecten voor de architectuur van het bouwwerk. TU Delft deed onderzoek naar materiaaleigenschappen als draagkracht en akoestiek. Met het paviljoen toont IMd aan dat PET goed te hergebruiken is en bovendien constructieve eigenschappen heeft. Het bouwwerk bestaat uit diverse schaaldelen, elk zo'n 300 kilo zwaar. De vorm van het paviljoen is een afgeleide van de materiaaleigenschappen. Het materiaal draagt zichzelf en heeft een slanke schil die voor een deel hol is, om gewicht te reduceren. De complexe, organische vorm die het oplevert is goed te printen en zo is het paviljoen een samenspel van materiaaleigenschappen en productietechniek en straks een toonbeeld van zowel innovatie als duurzaamheid en hergebruik.

 

Het Spaanse bedrijf Nagami startte begin 2020 met het printproces van het bouwwerk. Om het bouwwerk te realiseren was een printproces van een aaneengesloten vier maanden nodig. Dat proces startte in januari 2020, maar liep vertraging op vanwege Covid-19. Inmiddels is het printproces hervat.

 

 

Focus op ...

Agenda

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »