KunststofenRubber.nl

Brightlands Circular Space krijgt 5 miljoen van het Just Transition Fonds

23 april 2024 om 10:50 uur

Brightlands Circular Space ontvangt een subsidie van 5 miljoen euro uit het Europese Just Transition Fonds (JTF) voor een sorteerinstallatie als onderdeel van de volledig circulaire demonstratiefaciliteit voor plastics op Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen. Dat heeft Stimulus bekendgemaakt, dat het JTF-programma voor Zuid-Nederland uitvoert namens de Ministeries van Economische Zaken en Klimaat Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Samen met de bijdragen van de Brightlands Circular Space consortium partners en uit het Naionaal Groeifonds is de financiering nu gerealiseerd. De bouw van ''s werelds eerste volledig circulaire, open toegankelijke demonstratiefaciliteit voor plastics' start voor het einde van dit jaar en moet in 2026 gereed zijn.

 

Brightlands Circular Space is een samenwerking tussen Brightlands Chemelot Campus, Maastricht University en TNO. Het initiatief richt zich op systeem integrale samenwerking, (re-)design, nieuwe verdienmodellen, geavanceerde faciliteiten en recycling-technologieën om de grondstoffencirkel te sluiten en afval te hergebruiken als grondstof voor nieuwe producten. De demonstratiefaciliteit dient als een internationaal knooppunt voor wetenschappelijk en toegepast onderzoek om samen te werken aan circulaire plastics op pre-industriële schaal met gebruik van industrieel equipment.

 

De demonstratiefaciliteit bestaat uit vier onlosmakelijk verbonden faciliteiten, samen ter grootte van acht voetbalvelden: het House for Circular co-creation, de Skid, pilot en demonstratie faciliteit, de Polymer Processing faciliteit en de Plastic Waste Preprocessing faciliteit.

 

Met de JTF- subsidie kan de laatstgenoemde faciliteit gerealiseerd worden. Hier kan ingezameld plasticbeter en efficiënter worden gesorteerd. Veel huishoudelijk afval is te vervuild voor hergebruik. Het bevat bijvoorbeeld stukjes ijzer of voedselresten. Mede daarom eindigt maar liefst 70 procent van het ingezamelde plastic afval in Europa in de verbrandingsoven. De sorteerinstallatie van Brightlands Circular Space zal mede op basis van machine learning het sorteren van ingezameld plastic afval verder perfectioneren.

 

Focus op ...

Agenda

13 mei 2024, München

IFAT

Trade Fair for Water, Sewage, Waste and Raw Materials Management

15 mei 2024, 's-Hertogenbosch

Food Tech Event

Beurs over technieken, innovaties en technologische ontwikkelingen voor voedselproductie- en verwerking.

16 mei 2024, Veldhoven

Manufacturing Technology Conference 2024

De Manufacturing Technology Conference is bedoeld om gespecialiseerde bedrijven te ontmoeten en je kennis...

Meer agendapunten »