KunststofenRubber.nl

arburgXworld een ‘allemansvriend’

18 januari 2021 om 16:24 uur

Arburg-experts Benjamin Franz (links), manager Digital Solutions en Stephan Reich, hoofd IT-applicatieontwikkeling. (Foto: Arburg)

Het arburgXworld-platform bundelt alle digitale producten en diensten van Arburg en is sinds de herfst van 2019r wereldwijd beschikbaar. Afdelingsmanager IT-applicatieontwikkeling Stephan Reich en manager Digital Solutions Benjamin Franz over de status nu, de reacties van gebruikers en de toekomst van arburgXworld.


Het doel van het arburgXworld-platform formuleert de fabrikant van spuitgietmachines als volgt: Het ambitieuze doel is om klanten in staat te stellen de productie-efficiëntie en -transparantie te verbeteren en zo flexibel en betrouwbaar mogelijk en met hoge kwaliteit kunststofproducten te produceren. Niets mis met ambitie, maar niemand had destijds de huidige staat van de wereld kunnen voorspellen.

 

Hoe goed wordt het platform als geheel in de spuitgietbranche eigenlijk ontvangen?

Franz: "Zeer goed. Onze klanten waarderen het feit dat arburgXworld een echte toegevoegde waarde biedt en veel mogelijkheden biedt om hun dagelijkse werkzaamheden nog efficiënter te maken - en dit alles in de basisversie zonder kosten en dus zonder enig risico. Op dit moment bevinden de meeste gebruikers van het portaal zich in Duitsland, wat enigszins gerelateerd is aan onze uitrolstrategie. Want in Duitsland zijn we begonnen met de marktintroductie in het voorjaar van 2019, voordat de wereldwijde lancering in het najaar volgde. We zien ook een grote vraag in de VS en bijvoorbeeld in Frankrijk en Oost-Europa." 

 

Wat zijn de reacties op de nieuwe digitale ideeën en oplossingen?

Reich: "Onze cloud-oplossing is zeer goed ontvangen door klanten - en als ontwikkelaar mag ik daar met enige trots aan toevoegen: tuurlijk, want het is uniek. De ‘hardlopers' zijn op dit moment de twee gratis apps Shop en MachineCenter. Daar hadden we op gerekend, want klanten kunnen in de Shop heel gemakkelijk en tegen aantrekkelijke voorwaarden 24 uur per dag reserve-onderdelen bestellen. Met MachineCenter heb je centrale toegang tot productierelevante informatie en documenten over je eigen machinepark. Maar ook ‘premium'-diensten zoals SelfService, MachineFinder en de VirtualControl app doen het goed." 

 

arburg In de toekomst kan ook de Freeformer worden geïntegreerd in arburgXworld. (Foto: Arburg)

 

Welke rol speelt de coronaviruspandemie binnen de context van arburgXworld?

Franz: "Laat ik als voorbeeld de premium-app VirtualControl nemen, die de machinebesturing op een PC of tablet simuleert. Op de K in 2019 was er daar al veel belangstelling voor, en die belangstelling is weer aanzienlijk toegenomen. Want de app biedt duidelijke voordelen, vooral bij het werken vanuit een thuiskantoor: je kunt er vanuit huis spuitgietprogramma's mee simuleren en bewerken, en problemen oplossen. De gegevens kunnen dan direct naar de machine worden overgebracht, bijvoorbeeld via het ALS-hostcomputer-systeem (Arburg LeitrechnerSystem - red.) of vanaf een Compact Flash-kaart."

 

Reich: "Veel bedrijven vermijden zakenreizen of bezoeken op locatie vanwege corona. Daarom bieden wij nu de mogelijkheid om de machine op afstand af te nemen, waarbij onze verkoopspecialist samen met de klant de specificaties doorneemt. Het proces wordt ondersteund door speciale camera-apparatuur, zodat alle eisen per item visueel kunnen worden gecontroleerd. Aan het eind ontvangt de klant een gedetailleerd rapport met aanvullende visuele documentatie. Dit is tijd- en kostenefficiënt en een spannende optie voor de toekomst. Net als online-ondersteuning via Arburg Remote Service, ARS. Om een gestandaardiseerd netwerk mogelijk te maken, zijn al onze nieuwe Allrounders uitgerust met een IIoT-gateway en beschikken over basisconnectiviteit." 

 

Hoe belangrijk wordt arburgXworld op de middellange en lange termijn?

Franz: "ArburgXworld richt zich op de gehele horizontale en verticale waardeketen. De K 2019 heeft laten zien dat het een van de uitgebreidste verzamelingen van digitale producten en diensten op het gebied van spuitgieten heeft. En we breiden dit verder uit."

 

Reich: "Sinds de herfst van 2020 hebben we de talrijke apps met succes gegroepeerd in vier pakketten, waarvan vrijwel iedereen, van machinebedieners tot bedrijfsleiders, kan profiteren in hun dagelijks werk: het gratis ‘Basic'-pakket biedt onder andere een overzicht van het machinepark, de servicehistorie en de komende onderhoudswerkzaamheden. Met het ‘Premium'- pakket, waarvoor een vergoeding wordt gevraagd, kan de beschikbaarheid van de machines aanzienlijk worden verhoogd, bijvoorbeeld dankzij uitgebreide digitale machinebestanden en videotelefonie. De optie ‘Premium Plus' biedt toegang tot rekentools en gedetailleerde kennisdatabases van Arburg. En tot slot hebben we in ‘Connect' machinegerelateerde uitbreidingsmogelijkheden voor digitale netwerken gecombineerd." 

 

Wat zijn de nieuwste toevoegingen voor gebruikers?

Reich: "We bieden nu tutorials aan voor de afzonderlijke apps, waarin de functies en toepassingsmogelijkheden worden uitgelegd. De Shop-app kan nu rechtstreeks worden aangesloten op de ERP-systemen van onze klanten via een OCI-interface (Open Catalog Interface - red.). Hierdoor kunnen kopers zoals gangbaar reserveonderdelen bestellen via hun eigen ERP-systeem. De bestelling wordt dan automatisch naar de Shop overgebracht. Dat spaart tijd en extra moeite."

 

Franz: "En we creëren ook financiële prikkels. De Shop biedt landspecifieke verkoopacties aan, die alleen via de app online beschikbaar zijn. Wie zich aanmeldt voor arburgXworld en gebruik maakt van de Arburg Remote Service, krijgt een garantieverlenging voor nieuwe machines van drie of zes maanden, afhankelijk van het land. Bovendien krijgen klanten die een nieuwe machine aanschaffen een voucher voor het achteraf aanbrengen van het '4.Service'-hulppakket op twee van hun oudere spuitgietmachines die vanaf 2014 worden geproduceerd, tegen een speciale prijs. Het gebruik van ons klantenportaal is dus duidelijk de moeite waard." 

 

Waarom inschrijven voor arburgXworld en wie moeten dat zeker doen?

Franz: "ArburgXworld is interessant op alle hiërarchische niveaus binnen een spuitgietbedrijf: directeuren kunnen een overzicht krijgen van de lopende orders en de bezetting van hun machines en  productiemanagers kunnen de productie plannen en optimaliseren. Service- en onderhoudstechnici zijn geïnteresseerd in de servicehistorie, de bestellingen van reserveonderdelen, de documenten die in het MachineCenter zijn opgeslagen en de komende onderhoudsbeurten. Inkopers kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van de apps MachineFinder en Configurator. De Allrounder 270 S compact is de eerste van onze spuitgietmachines die online kan worden geconfigureerd en besteld via een app. Eind oktober is de Thermolift 100-3 granulaatdroger en -transporteur toegevoegd. We zullen dit portfolio verder uitbreiden."

 

Reich: "Het klantenportaal vertegenwoordigt de complete wereld van de onderneming van de klant is navenant breed gediversifieerd. Omdat het veel klantspecifieke informatie bevat is het belangrijk om een hoofdgebruiker in het bedrijf te definiëren, en bij de registratie van gebruikers duidelijk te maken wie bijvoorbeeld toegang heeft tot informatie over het machinepark en voor de configuratie van nieuwe machines of wie er reserveonderdelen mag bestellen. Onze verkoopadviseurs laten klanten graag ‘live' met een demo zien hoe dit allemaal werkt. We hebben ook een fysiek ‘Infopoint Digitalisation' opgezet in ons hoofdkantoor in Loßburg, waar onze klanten advies kunnen inwinnen en het klantenportaal zelf kunnen uitproberen." 

 

Hoe veilig zijn klantgegevens als de machines in een netwerk zijn opgenomen?

Reich: "De machines kunnen met het klantenportaal verbonden worden via het ALS-hostcomputersysteem of via de MachineDashboard-app. Alle andere apps in de basis- en premiumversie van arburgXworld verzenden geen gegevens. De gegevensoverdracht vindt altijd plaats volgens de meest actuele stand van de techniek - absoluut veilig en alleen toegankelijk voor klanten. Dit is vergelijkbaar met een ‘digitale kamer' waar alleen de klant een sleutel van heeft."

 

Franz: "Een volledig nieuwe functie is de mogelijkheid om de Freeformer te koppelen aan het klantenportaal en zo de additieve productie te integreren in het gehele productielandschap van een bedrijf. De succesvolle en volledige monitoring en documentatie van proces- en printordergegevens speelt hierbij een belangrijke rol." 

 

Zal de kunststofindustrie in de toekomst in een volledig digitale wereld opereren?

Reich: "We waren en zijn nog steeds een pionier in vele gebieden van onze industrie. Daarom stellen wij ons de vraag hoe de digitalisering kan worden gebruikt om de productie-efficiëntie in de kunststofverwerking te verhogen - nu en in de toekomst. Ook op het gebied van onze eigen interne processen, zoals onze eigen digitale logistiek en productieprocessen, hebben we een lange weg afgelegd. Op basis van deze knowhow ontwikkelen we voortdurend nieuwe oplossingen en producten, ook voor onze klanten. ArburgXworld als centraal platform is daarbij een belangrijke mijlpaal."

 

Franz: En ook bij onze klanten wint de digitalisering  snel terrein . Ook de contacten worden steeds meer digitaal. Daarnaast zijn en blijven traditionele communicatie via telefoon en persoonlijke ontmoetingen belangrijk. We zullen deze twee werelden op een zinvolle manier samenvoegen. Ik denk dat we een goede mix bieden en op de goede weg zijn. Samen met onze klanten en partners beginnen we aan een reis naar digitale transformatie. Ons doel is om onze klanten te voorzien van advies en ondersteuning en om als het ware ‘connectiviteit' te creëren tussen hen, onze machines en Arburg."

 

Focus op ...

Agenda

4 mei 2021, Rheda-Wiedenbrueck, Duitsland

KUTENO - Kunststofftechnik Nord

Experts from a wide range of industries meet at KUTENO to get comprehensive information on machines,...

1 juni 2021, Parijs, Frankrijk

JEC World 2021

Composites solutions and innovations for all markets. Meet with decision-makers from the whole value...

8 juni 2021, 's-Hertogenbosch

Engineering Event Safety

Meer agendapunten »