KunststofenRubber.nl

De winnaars van JEC Composites Startup Booster 2022 zijn bekend

09 mei 2022 om 14:14 uur

Elk jaar worden vóór JEC World 20 startups geselecteerd voor de JEC Composites Startup Booster. Deze finalisten van over de hele wereld mogen hun project op het podium pitchen voor een panel van deskundige juryleden. Op 3 mei vonden er twee pitchsessies plaats op JEC World, en op 4 mei werden vier start-ups gehonoreerd.


FibreCoat (Duitsland) en Blackleaf (Frankrijk) werden bekroond in de categorie "Producten & Materialen"; Continuum (Denemarken) in de categorie "Process, Manufacturing & Equipment" en de winnaar van de duurzaamheidsprijs is Dongnam Realize (Zuid-Korea).

 

Blackleaf- Grafeen voor klimaat

Velen werken met grafeen, maar door kosten, kwaliteit en hoeveelheden is dit materiaal nooit een echte businesscase geworden. Blackleaf claimt wel een businesscase te hebben, dankzij een 2-pijlerstechnologie:

  • Een groen en watergebaseerd productieproces. Blackleaf produceert dagelijks tot 50 kg hoogwaardig grafeen.
  • Een reeks patenten om grafeen als coating op alle substraten aan te brengen met een conventionele spuittechniek

 

FibreCoat - Hoogwaardige materialen betaalbaar maken

FibreCoat ontwikkelt en verkoopt hoogwaardige vezelmaterialen. De aluminium basaltvezel "AluCoat" is het eerste marktklare product. In tegenstelling tot de momenteel gebruikte geleidende polymeergarens, is AluCoat thermisch en elektrisch geleidend en temperatuurbestendig tot 600°C. In vergelijking met pure aluminiumvezels kan AluCoat tegen een tiende van de kosten worden geproduceerd. Als gevolg hiervan heeft het materiaal het potentieel om het broodnodige, betaalbare afschermingsmateriaal te worden voor de elektromagnetische afscherming van elektrische auto's en 5G-apparaten van de toekomst.

 

Continuüm - Bouwen van 's werelds eerste 36.000 ton wegende fabriek voor het recyclen van windbladen / composieten

Continuum heeft een transformatietechnologie voor mechanische composieten ontwikkeld waarmee composietmaterialen aan het einde van hun levensduur en productieafval duurzaam kunnen worden omgezet in producten voor de gebouwde omgeving. Samen met de haven van Esbjerg, Denemarken, ontwerpt de start-up momenteel zijn eerste fabriek van 36.000 ton, die in 2023 moet worden geopend. Een tweede fabriek in het VK is gepland.

 

Dongam Realize - CXP-hout voor een groene toekomst

Dongnam Realize produceert 'CXP-hout', gemaakt met desinvesteringen uit de land- en bosbouw. Het kan worden geproduceerd in gewone plasticfabrieken en vervangt normaal plastic, is biologisch afbreekbaar en verkoolt gemakkelijker dan gewone plastics. Ze verkopen hun producten via afvalvrije winkels onder het merk Carbon Storage

 

Startup Booster biedt niet alleen een kans voor de winnaars van de trofee - die zullen profiteren van een ongeëvenaarde zichtbaarheid en contacten met belangrijke besluitvormers - maar voor alle betrokken partijen: deelnemers, jury, officiële partners en het wereldwijde publiek van JEC World. Het brengt de hele waardeketen van composieten samen en creëert toekomstige zakelijke kansen.

 

De jury

• Jelle Bloemhof, hoofd productietechnologieën van composiet, Airbus
• Karl-Heinz Fueller, hoofd Future Outside & Materials Daimler
• Florent IlliatT, hoofd van Safran Corporate Ventures, Safran
• Johannes Goetzelmann, Magna Exteriors
• Tim Vorage, oprichter en manager Growth Garage Accelerator, Mitsubishi Chemicals Advanced Materials

 

Focus op ...

Agenda

30 augustus 2022, Utrecht

Technishow/ESEF Maakindustrie

Traditiegetrouw wordt TechniShow gelijktijdig met ESEF Maakindustrie georganiseerd. ESEF Maakindustrie is...

14 september 2022, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2022

Het Mikrocentrum organiseert de gratis toegankelijke, succesvolle Kunststoffenbeurs in de Brabanthallen...

19 oktober 2022, Dusseldorf

K 2022

Wereldwijde handelsbeurs voor de kunststof- en rubberindustrie

Meer agendapunten »