KunststofenRubber.nl

Hoe ziet een volledig circulaire kunststofketen in 2050 eruit

20 september 2022 om 12:49 uur

Nicolein Blanksma van onderzoeksbureau Rebel heeft onderzoek gedaan naar de circulaire kunststofketen. Op de kunststoffenbeurs vertelde ze hoe de circulaire kunststofketen er in 2050 uit zou kunnen zien. En wat dat betekent voor de weg die we nog moeten afleggen?


Blanksma werkte drie scenario's uit en noemde die Plastic Fantastic, Reuse Society en Precious Plastic. Voor alle drie de scenario's geldt dat kunststoffen zo lang mogelijk in de materiaalcyclus blijven, de keten onafhankelijk van fossiele grondstoffen bestaat en dat er geen lekkage is van kunststof in het milieu. Blanksma benadrukt dat het gaat om een gedachte-experiment en dat het niet vaststaat dat een van deze scenario's werkelijkheid wordt. ‘Het is niet per se een waarschijnlijk model, maar het geeft ons wel inzicht in wat nodig is. Een verkenning van de randen van de tafel', omschrijft ze.

 

Plastic Fantastic.

In het eerste scenario, Plastic Fantastic, is iedereen laaiend enthousiast over kunststof en wordt het steeds vaker toegepast. Omdat het materiaal in de toekomst een hele lage CO2-footprint heeft, wordt het ook gebruikt in huizenbouw, in plaats van staal, en voor kleding, in plaats van katoen. Eten is schaars dus alles wordt goed verpakt in plastic. Plastic is de oplossing voor milieuproblemen en wordt steeds vaker toegepast. Per jaar tot 2050 wordt er 2,5 procent meer plastic gebruikt. De consequentie is dat de recyclecapaciteit een factor 15 omhoog moet, en dat de invoer van nieuwe grondstof (niet fossiele maar hernieuwbare grondstof) met een factor 98 omhoog moet. In de toekomst wordt plastic gemaakt van bijvoorbeeld CO2 of methaan. Iets wat nu en wellicht nooit mogelijk is.

 

Reuse Society

Scenario 2 heet de Reuse Society. Plastic is niet fijn en wordt zo min mogelijk gebruikt. Single use plastic is uitgebannen. Het gebruik van het materiaal wordt sterk gereduceerd. Supermarkten bestaan niet meer. Boodschappen worden alleen nog maar online gedaan zodat voedsel niet meer hoeft te worden uitgestald in de winkel. Hoewel het gebruik van plastic afneemt, is ook in dit scenario een toename van hernieuwbare grondstof noodzakelijk.

 

Precious Plastic

Scenario 3 zit tussen de andere twee in en heet Precious Plastic. Plastic is waardevol en we zijn er heel zuinig op. Ook voor dit scenario is veel hernieuwbare grondstof voor plastic nodig. Hernieuwbare grondstoffen blijven nodig en dit vergt veel onderzoek en investering.

 

Belangrijkste conclusies van het onderzoek zijn dat we echt nog aan het begin staan van de ontwikkeling die er nodig is om tot een compleet circulaire kunststofketen te komen. Er wordt nog te weinig gerecycled, waardoor kunststof weer uit de keten verdwijnt. Men is huiverig om nieuwe kunststoffen op basis van hernieuwbare grondstoffen te introduceren, omdat het lastig is voor de recycling, maar Blanksma adviseert de industrie om hier juist vol op in te zetten. Want hier moeten de grootste stappen nog gezet worden.

 

Focus op ...

Agenda

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »