KunststofenRubber.nl

Rendement in de cleanroom en een rondje circulaire economie

18 oktober 2022 om 11:38 uur

Perfect geschikt voor maximale precisie in de cleanroom: De volledig elektrische PX 200-1400 in ‘Medical design’.

Zuiverheid en kwaliteit zijn sleutelwoorden bij de productie van componenten voor medisch gebruik. Maar ook doelmatigheid en rentabiliteit. Op de K Düsseldorf in hal 15 op stand C15/C24-D24) demonstreert KraussMaffei hoe die facetten te combineren op een volledig elektrische PX 200-1400 in cleanroom-uitvoering.


Op de beurs produceert de machine onder cleanroomomstandigheden doppen voor insulinepennen - met maximale precisie, in korte cyclustijden en met minimaal energie- en materiaalverbruik. "Onze klanten in de medische technologie bevinden zich in een zeer concurrerende markt en staan voor de uitdaging hun productiviteit te verhogen en de kosten per geproduceerd onderdeel te minimaliseren", zegt Xiaojun Cui, executive vice president New Machines Business bij KraussMaffei. De volledig elektrische PX-serie in een Medical-design is ideaal omdat precisie en prestaties worden gecombineerd met maximale doelmatigheid en rentabiliteit. Het modulaire concept met geïntegreerde hydraulische eenheid maakt oplossingen op maat mogelijk die voldoen aan de eisen van de klant.

 

Medisch ontwerp in cleanrooms

De PX 200-1400 met een sluitkrachtkracht van 2.000 kN   is voorzien van een hoogglanzende machinelak. Dit draagt bij een zorgt aan een eenvoudige reiniging van het oppervlak en maximale zuiverheid. De automatische centrale smering van de kniehevelverbindingen met gecertificeerde oliën en smeermiddelen heeft plaats in een gesloten circuit. Dit minimaliseert de onderhoudskosten en houdt de productieomgeving onberispelijk schoon. Tegelijkertijd maakt het een cleanroom- en GMP-conforme productie mogelijk (Good Manufacturing Practice). de laminaire fowboxen voor de cleanroomutvoering zijn PETEK Reinraumtechnik.

 

Korte cyclustijden en lagere artikelkosten

De volledig elektrische PX met Performance-uitrustingspakket zorgt voor korte cyclustijden. Het proces krijgt een snelheidsboost door een aandrijving van de plastificeerunit met verhoogd vermogen. Dit zorgt voor sneller plastificeren en dus voor een hoge verwerkingscapaciteit. De schroef met een speciaal ontwerp voor dergelijke toepassingen maakt ook een hoge smeltkwaliteit bij korte cyclustijden mogelijk. Bovendien maakt de verhoogde injectiesnelheid een snelle en nauwkeurige vulling van de 96 caviteiten mogelijk.

 

De elektrische aandrijving van de uitstoters met sterk verbeterde eigenschappen maakt schone verwijdering mogelijk bij de hoogst mogelijke snelheid. Alle caviteiten zijn altijd hetzelfde - shot na shot. Op de beursstand van KraussMaffei levert elk shot 96 dopjes van PP op in een cyclustijd van 6 seconden en met een shotgewicht van 105 gram. ExxonMobil levert de PP, de matrijs is van Männer en de hotrunner controllers zijn van Gammaflux.

 

APCplus

De APCplus-functie zorgt voor extra optimalisatie van de productiekosten. De intelligente machinefunctie compenseert op betrouwbare wijze externe invloeden op de eindproductkwaliteit in het spuitgietproces met behoud van duidelijke interventietoleranties. Het resultaat is een constant hoge kwaliteit van de componenten, omdat APCplus een vooraf gedefinieerd procesvenster gebruikt voor het bijstellen van parameters, wat anders een handmatig proces is. Hierdoor kan de uitval tot een minimum worden beperkt. Dit optimaliseert op zijn beurt het materiaalverbruik en verlaagt de kosten per onderdeel. Bovendien maakt de APCplus-functie een naadloze documentatie van de materiaalkwaliteit mogelijk, waardoor grote schommelingen in een vroeg stadium kunnen worden herkend.

 

Energiegebruik

De stijgende energieprijzen maken energetisch efficiënt productie steeds belangrijker. De volledig elektrische KraussMaffei PX 200-1400 beschikt servo-aandrijving van de hydraulische eenheid en een recuperatiesysteem voor het terugwinnen van remenergie. De injectie-eenheid is geisoleerd met Eco-Pac-isolatiestrips, die het temperatuurprofiel stabiliseren en de processtabiliteit verhogen. De opwarmtijd wordt tot hierdoor 30 procent korter.

 

Nog grotere energiebesparingen zijn mogelijk met het Orca-matrijskoelsysteem van partner Jurke Engineering. Het systeem is volledig geïntegreerd in de MC6-machinebesturing. In tegenstelling tot een conventionele waterverdeler gebruikt het systeem ultrageluid om de stroomsnelheid en -hoeveelheid te meten. Dit gebeurt van buitenaf en zonder contact te maken met het medium. Hierdoor heeft het Orca-verdeelblok geen doorsnedevernauwing, wat minder drukverlies betekent. Het energetisch rendement wordt verbeterd, de cyclustijd daalt en de geproduceerde hoeveelheid per uur wordt verhoogd.

 

Rondje circulaire economie

De PX 200 maakt deel uit van een complete circulaire economie-route op de beursstand van KraussMaffei. Na versnippering in een Getecha-maalmolen dienen de vervaardigde insulinepen-doppen als basis voor een upcyclingproces met een ZE 28 BluePower twin-screw extruder. Hier worden verschillende additieven, zoals bindmiddel en vloeibare kleurstof, toegevoegd, gemengd en gehomogeniseerd. De re-compound die dit oplevert gaat naar de volgende spuitgietmachine, de nieuwe PowerMolding 1300-11900 met een sluitkracht van 13.000 kN. Deze machine maakt er een deurdrager voor de automotive van, gemaakt van 100 procent gerecycleerd materiaal. De volledige materiaalcyclus integreert ook veel nieuwe digitale oplossingen waarmee maximale besparingen kunnen worden bereikt voor zowel het energieverbruik als de CO2-voetafdruk. 

 

Oh ja - KraussMaffei heeft nog wat ‘toe te voegen', zoals ze in de aanloop naar de K hebben meegedeeld. Dat wordt een 3D-printer/additive manufacturing-machine. Maar die wordt echt pas op de K voor het eerst getoond - op 19 oktober om 16.40 uur op stand C24-D24 in hal 15.

 

Dit artikel verscheen eerder in Kunststof en Rubber 5 - 2022

 

Focus op ...

Agenda

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »