KunststofenRubber.nl

Doorbraak in schuimextrusie

20 februari 2023 om 10:11 uur

Promix Microcell-schuimstructuur met < 50 ?m cellen op het voorbeeld van een PET-folie (Foto: Promix Solutions AG)

De nieuwe Microcell Technology van Promix Solutions vermindert volgens de Zwitsers het grondstoffenverbruik in extrusieprocessen tot 20 procent – zonder verlies van mechanische eigenschappen. Tot nu toe droeg de dichtheidsvermindering bij fysisch schuimen bij tot een zeker verlies van mechanische eigenschappen.


De recente doorbraak heeft hierin verandering gebracht en maakt de technologie nog aantrekkelijker. Het geheim van hoogwaardig fysisch schuim ligt in de celstructuur. Tests hebben aangetoond dat zeer kleine en gelijkmatig verdeelde cellen leiden tot een aanzienlijk betere mechanische sterkte. Een schuim met een celgrootte van 50 μm heeft 27 keer meer cellen dan een schuim met een celgrootte van 150 μm (zelfde dichtheid). Daarom is het mechanische gedrag van microcelschuimen anders.

 

Sleutel

De sleutel tot het bereiken van de kleine cellen is een combinatie van verschillende factoren. Het doseren van de blaasvloeistoffen met zeer hoge precisie en in superkritische fase, speciale koel- en mengapparatuur, speciale kiemtechnologie en verdere verbeterde proceskennis waren nodig om het volgende niveau van schuimvorming te bereiken.

 

De bevindingen bij de productie van een PET tray laten het potentieel zien. De thermogevormde PET tray met Promix Microcell Technology (grijs) heeft dezelfde mechanische eigenschappen als een massieve tray (geel), maar is 18 procent lichter. De niet-geschuimde benchmarktray die ook 18 procent lichter is (blauw) vertoont echter beduidend minder topbeladingseigenschappen. Dit voorbeeld toont aan dat de Microcell Extrusion Technology een effectieve manier is om tot 20 procent grondstoffen te besparen zonder afbreuk te doen aan de mechanische eigenschappen, en bovendien het energieverbruik en de ecologische voetafdruk vermindert. De interne en externe recycleerbaarheid blijft 100 procent intact en is gelijkwaardig aan de niet-geschuimde producten.

 

promixDe thermogevormde PET tray met Promix Microcell Technology heeft dezelfde mechanische eigenschappen als een massieve tray, maar is 18 procent lichter. (Foto: Promix Solutions AG)

 

Bestaande en nieuwe lijnen

Promix Microcell Technology werkt voor alle soorten extrusieprocessen, waaronder verpakkingsfolie, platen en platen, buizen en profielen, kabels, geblazen folie en extrusieblazen. De technologie kan zowel op bestaande extrusielijnen als op nieuwe lijnen worden geïnstalleerd. Promix werkt samen met een aantal machinebouwers om tot een perfecte match te komen.

 

Reacties (1)

U kan dit zelf testen op een extruder bij www.MEAF.com in Yerseke. Promix Microcell Technology staat op de MEAF test extruder.
D'Hollander Rony, 21 februari 2023 16:11
 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »