KunststofenRubber.nl

7 dagen, 7 onderwerpen: 'Talks & Trends' op interpack

01 mei 2023 om 12:00 uur

Van e-commerce 4.0 en smart engineering tot duurzaamheidsdoelen en politieke randvoorwaarden: in het lezingenprogramma op vakbeurs interpack (4 tot 10 mei in Düsseldorf) komt een breed spectrum aan toekomstvragen aan bod.


Op 'Spotlight Talks & Trends' komen experts uit verschillende sectoren samen: machineproducenten, verpakkingsfabrikanten, verenigingen en organisaties, universiteiten, merkvertegenwoordigers, techcorps en logistieke reuzen. Het programma is een gezamenlijke presentatie van interpack, dfv Conference Group en PackReport.

 

4 mei: Logistiek (mogelijk gemaakt door Markem-Imaje)

De vraag naar snellere en betrouwbaardere leveringen, de schaarste aan middelen, voorschriften en kwaliteitsnormen en het gebruik van duurzame verpakkingsmaterialen - de logistiek stelt de verpakkingsindustrie voor vele uitdagingen. Om deze onder de knie te krijgen, moeten bedrijven zich concentreren op een efficiënte planning en gebruik van hun toeleveringsketens. De eerste beursdag op het forum 'Spotlight Talks & Trends' staat volledig in het teken van logistiek.

 

In zijn lezing 'Empower your logistics with intelligent packaging' beschrijft Stephen Gryczka, Director Strategy and Corporate Development bij Markem-Imaje hoe intelligente verpakkingsoplossingen productielijnen efficiënter en betrouwbaarder kunnen maken. Naast verpakking ligt de focus hier op communicatie binnen de logistiek, die door veel verschillende stappen wordt vergemakkelijkt: codering, traceerbaarheid en data-intelligentie.

 

Dominik Moers, Business Development Manager bij HeyCircle, biedt een mogelijke oplossing voor een circulaire economie in e-commerce. Verdere lezingen worden verzorgd door Mosca over certificering van laadeenheden of PostPlus als verpakking voor portobesparing.

 

5 mei: Circulaire economie (powered by Schütz)

Circulaire economie wordt steeds belangrijker en de verpakkingssector en verwerkende industrie brengen veel nieuwe ideeën en technologieën met zich mee. Sprekers op vrijdag bij interpack richten zich op heel andere aspecten van de kwestie. Met 'Green Lifecycle Management in Industrial Packaging' geeft Axel Schaefer, Global Head of Commercial Product Management & Marketing bij Schütz, inzicht in de oplossingen van het bedrijf.

 

De concepten die de koolstofvoetafdruk van BASF geschikt maken voor de toekomst, worden toegelicht door Sebastian Heitkamp, Global Industry Segment Manager Packaging BASF Plastic Additives. 'Advancing performance for circular packaging applications' gaat over technologieën die de recycleerbaarheid en houdbaarheid verbeteren. Verdere boeiende inbreng zal worden aangeboden op de themadag voor circulaire economie door Morchem, Metsä Board Development, H.B. Fuller en Constantia Flexibles International.

 

6 mei: Herbruikbare verpakkingen

De derde beursdag staat in het teken van herbruikbare verpakkingen. Speciale aandacht gaat uit naar de Europese verpakkingsverordening met haar quota voor herbruikbare verpakkingen. De regeling heeft tot veel gespreksstof geleid. Is herbruikbare verpakking echt de enige oplossing? De Duitse beroepsvereniging voor de vouwdozenindustrie (Fachverband Faltschachtel-Industrie (FFI)) evalueert herbruikbare verpakkingen op duurzaamheid. Aansluitend is er een paneldiscussie over de ecologische, economische en hygiënische gevolgen van de nieuwe PPWR (Verordening Verpakkingen en Verpakkingsafval). Op het podium zijn onder meer het Duitse forum voor serviceverpakkingen (Forum Serviceverpackungen (FSV)) en de European Paper Packaging Alliance (EPPA) vertegenwoordigd.

 

7 mei: Duurzaamheid

Verantwoord verpakken is het thema van 7 mei. Het begint met de lezing 'Smart Engineering - the key to sustainable processing and packaging' door Richard Clemens, zaakvoerder van de VDMA Voedselmachines en Verpakkingsmachines. Daarna volgt een lezing vanuit het perspectief van een merkfabrikant. Sebastian Roth, Sustainable Packaging Manager Central Europe bij Arla Foods doet verslag van duurzame verpakkingen binnen een multinationale coöperatie.

 

In de middag staat op het podium een discussie op het podium over 'Duurzaamheidsdoelen 2025 - zijn we op schema'. De vraag hoe politieke duurzaamheidsdoelen op realistische wijze in de praktijk kunnen worden gebracht, zal vanuit meerdere invalshoeken worden onderzocht. Deelnemers aan deze discussie zijn Ron Puvak, Executive Director bij Contract Packers of North America, Dan Coppins, Packaging Technologist KMI Brands, Marc van den Maagdenberg, Chief Commercial Officer Vetipak en Vincent Mooij, Director Circpack/Veolia. De discussie wordt gemodereerd door Paul Jenkins, Managing Director The PackHub. Verdere lezingen die dag zullen worden gehouden door kpfilms en Energy-Nes.

 

8 mei: Digital Technologies (door Siemens)

Siemens presenteert maandag een programma gericht op digitalisering. Vooral binnen de machinebouw voor one-ofs, die wordt gedomineerd door middelgrote bedrijven, wordt het klassieke bedrijfsmodel van het éénmaal verkopen van 'goods for money' al tientallen jaren met groot succes toegepast. De digitale transformatie opent echter niet alleen nieuwe technische mogelijkheden, maar ook nieuwe economische en zakelijke kansen, tot en met geheel nieuwe bedrijfsmodellen. Maar wat zit er achter de succesvolle intrede in dergelijke nieuwe marketingconcepten, en waarom biedt dit toegang tot geheel nieuwe markten en klantsegmenten?

 

Een voorbeeld van zo'n nieuw businessconcept is 'Pay per Outcome'. Dit wordt besproken door Bernhard Wieczorek, Global Account Manager Jagenberg Group, Siemens AG, en Thomas Fuest, Head of Sales and Marketing bij SN Maschinenbau. Verdere digitale innovaties worden op dezelfde dag gepresenteerd door Balluff, Roi-Efeso Mgt. Consulting, FlexBlow, Watttron en het Centraal Bureau voor Groene Handel.

 

Dr. Wolfgang Trunk, vertegenwoordiger van de Europese Commissie, houdt een lezing over 'The EU Commission's Proposal for a Regulation on Packaging and Packaging Waste - Ready for Digital Technologies?' Hier geeft hij een overzicht van de politieke uitgangssituatie van verpakkingen en het afval daarvan, en wat dit in de toekomst voor de producerende industrie betekent.

 

9 mei: Productveiligheid

Hoe kan automatisering van verpakkingsprocessen helpen om de productiviteit te verhogen en verlies en verspilling van voedsel te voorkomen? Welke innovaties zijn er op het gebied van productveiligheid? Over deze vragen gaat het forum op 9 mei in gesprek. Wim Hermans, Regional General Manager, North & Eastern Europe bij Ishida Europe Limited, zal laten zien hoe Ishida de productiviteit in de productie kan maximaliseren en tegelijkertijd voedselverspilling in een vroeg stadium kan voorkomen.

 

Nog in de prototypefase bevindt zich een project van de Bahçeşehir Universiteit (BAU) in Istanbul samen met het Save Food Initiative. De resultaten van het onderzoek naar het produceren van biobased en composteerbare verpakkingen uit voedselresten of de bijproducten van de voedingsindustrie worden gepresenteerd.

 

Verdere lezingen worden gegeven door Mettler-Toledo, een ander lid van SAVE FOOD, Pilz GmbH, FAO in Europa en Centraal-Azië en de World Packaging Organization (WPO), die best practices zullen presenteren.

 

10 mei: E-commerce

De ontwikkelingen in de groeiende e-commerce markt zijn het onderwerp van de laatste beursdag. Jonathan Manterfield, E-Commerce Business Development bij H.B. Fuller begint de dag met 'Packaging Component Innovations for Tomorrow's Box'. De fabrikant van industriële lijm presenteert oplossingen die rekening houden met de dynamiek van duurzaamheid versus productveiligheid.

 

Een andere kijk geeft Markus Reckling, CEO DHL Express, in zijn lezing 'E-Commerce Beyond Retail 4.0' waarin logistiek centraal staat. De technologische ontwikkeling heeft de retail de afgelopen jaren naar een nieuw niveau gekatapulteerd. De gevolgen van Retail 4.0 voor logistiek op de 'last mile' en de technologische concepten die ervoor zorgen dat shoppers hun bestelling toch in de kortst mogelijke tijd ontvangen, worden gepresenteerd door DHL Express.

 

Agile organisatieconcepten

Het programma wordt afgesloten met de lezing van prof. dr. Martine Peuser, hoogleraar algemene economie met focus op organisatie en projectmanagement aan de Leibniz University of Applied Sciences in Hannover. Ze zal spreken over digitalisering als drijvende kracht achter agile organisatieconcepten in logistiek en verpakking.

 

Het forum vindt alle beursdagen plaats in station Entreegebied Noord en is gratis toegankelijk voor bezoekers van interpack. Alle inhoud wordt aangeboden in de Engelse taal. Klik hier voor een overzicht van het programma.

 

Focus op ...

Agenda

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »