KunststofenRubber.nl

PFAS-alternatief: thermoplastisch UHMW-PE met potentie om PTFE te vervangen

23 mei 2023 om 11:23 uur

Smeltverwerkbare UHMW-PE-kwaliteiten kunnen PTFE vervangen in veel toepassingen die niet de bijzonder hoge temperatuur- en chemische weerstand van fluorpolymeren vereisen. Foto: DREYPLAS

De LUBMER™ UHMW-PE-pellets en sferische poederkwaliteiten HI-ZEX MILLION™ en MIPELON™ van Mitsui Chemicals, die DREYPLAS distribueert, hebben eigenschappen die dicht bij die van fluorpolymeren liggen. Ze kunnen in specifieke toepassingen PTFE vervangen.


'Naast een hoge slijtvastheid en uitstekende glij-eigenschappen omvatten deze eigenschappen ook een goede chemische bestendigheid en een hoge flexibiliteit en slagvastheid bij lage temperaturen. De meeste van deze PE-kwaliteiten met ultrahoog moleculair gewicht voldoen aan de vereisten voor contact met levensmiddelen van 1935/2004/EC of 10/2011/EC en de FDA. Voordelen ten opzichte van veel andere polyolefinen zijn onder meer een zeer hoge geluidsdemping en goede elektrische isolatie-eigenschappen', aldus de fabrikant.

 

Het LUBMERTM UHMW-PE pelletassortiment omvat de zeer slijtvaste kwaliteiten L5000, L4000 en L3000 samen met LS4140 als een legering van PA en UHMW-PE. Deze pellets kunnen worden spuitgegoten tot industriële onderdelen en geëxtrudeerd tot platen, profielen en slangen met behulp van zowel hotrunner-systemen als conventionele tunnelpoorten. Naast deze basiskwaliteiten kunnen de additieven LY1040 en LY4100 de slijtvastheid van veel technische polymeren verhogen en tegelijkertijd hun wrijvingscoëfficiënt verlagen. De ondoorzichtige lichte kleur van de kwaliteiten vergemakkelijkt het gebruik van kleurmasterbatches.


Gebruikt in plaats van PTFE, zijn de sterk dispergeerbare HI-ZEX MILLIONTM en MIPELONTM poederkwaliteiten met deeltjesdiameters vanaf 10 μm geschikt voor slijtvaste, chemisch resistente oppervlaktecoatings of als additief bij compounding. 

 

Norbert Hodrius, Technical Marketing Director bij DREYPLAS: "Onze klanten gebruiken Mitsui's UHMW-PE-kwaliteiten al enige tijd als alternatief voor PTFE in toepassingen die de bijzonder hoge hittebestendigheid niet nodig hebben. Ook vanuit het oogpunt van duurzaamheid zijn deze polymeren een aantrekkelijk alternatief. Ze kunnen worden teruggebracht naar de PE-recyclinglus en omdat ze smeltverwerkbaar zijn en geen machinale bewerking vereisen, genereren ze slechts kleine hoeveelheden productieafval. We geven graag toepassingsadvies over verdere nieuwe ontwikkelingen en materiaalvervangingen." 

 

Film

DREYPLAS heeft samengewerkt met een Duitse fabrikant van speciale films om een UHMW-PE-film te ontwikkelen die geëxtrudeerd kan worden met een minimale dikte van 30 µm. Deze film is ook geschikt voor thermische isolatie in autobatterijen en als onderdeel van ondoorzichtige meerlaagse films in andere toepassingen.

 

Focus op ...

Agenda

4 juli 2024, Amsterdam

Symposium – Circulaire Bioplastics

Over de mogelijkheden van bioplastics voor verpakkingen en de uitdagingen die erbij komen kijken.

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »