KunststofenRubber.nl

Tilburgs Roto-Art start met rotatiegieten op waterstof

26 juni 2023 om 14:01 uur

In de ambitie van Roto-Art om 100% groen te worden, speelt groene waterstof een belangrijke rol. De Tilburgse rotatiegieterij investeerde daarom in een waterstofinstallatie van Adsensys. Cas Oerlemans (Roto-Art) en Arthur Scheffer (Adsensys) vertellen over de samenwerking.


Roto-Art heeft elf van rotatiegietovens. De oven rechts achter in de hal is een speciaal geval. Die is sinds januari namelijk gekoppeld aan een waterstofinstallatie van Adsensys. Die kast is een meter breed en een meter of drie hoog.

 

Oerlemans en Arthur Scheffer, eigenaar van Adsensys, ontmoetten elkaar pas in november 2022 voor het eerst. "We houden allebei van aanpakken", zegt Scheffer. "Wij kunnen zo'n installatie in zes tot acht weken draaiende hebben."

 

"Bij Roto-Art staan alle seinen op groen", zegt Oerlemans. "Duurzaamheid staat bij ons enorm hoog in het vaandel. Met onze productiehal willen we al ver vóór 2050 Paris Proof zijn en voldoen aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord. In onze ogen speelt het gebruik van waterstof daarbij een cruciale rol. Het is een schone brandstof, want bij verbranding komt alleen water(damp) vrij. Voor het maken van waterstof heb je alleen maar water en elektriciteit nodig. Die elektriciteit wekken wij op via de 1.600 zonnepanelen op ons dak. Wanneer je waterstof verbrandt, krijg je weer water terug. Je stoot dus geen afvalstoffen uit. Daardoor wordt ons productieproces nóg duurzamer."

 

100% waterstof als doel

De samenwerking tussen Adsensys en Roto-Art betreft een pilot. Stap voor stap wordt steeds meer waterstof bijgemengd in het aardas dat wordt gebruikt voor het verwarmen van de rotatiegietmachines. Zo wordt in kaart gebracht hoe de brander in de oven reageert op de diverse percentages waterstof in het aardgas. En ook wat dit betekent voor de kwaliteit van de eindproducten.

 

"Ons ultieme doel is om honderd procent waterstof te gebruiken voor al onze rotatiegietmachines",

zegt Oerlemans. "Uit berekeningen blijkt dat we met onze zonnepanelen voor een groot deel de groene stroom kunnen opwekken om dat mogelijk te maken. Op een zonnige dag leveren die vier megawatt stroom op. Die energie hebben we nu niet altijd nodig, waardoor we overproduceren. Opslag van deze groene stroom is ingewikkeld, daarom zouden we deze stroom perfect kunnen gebruiken voor het maken van waterstof, dat wél goed is op te slaan."

 

Durven investeren

Scheffer is blij dat Roto-Art durft te investeren in waterstof. "Met Adsensys zijn we al sinds 2010 bezig met waterstof door middel van elektrolyse. De installatie die bij Roto-Art staat, hebben we in de afgelopen zes jaar geperfectioneerd. Nu is ie kwalitatief goed genoeg om in de praktijk te gebruiken. Veel bedrijven zijn terughoudend. Omdat ze waterstof eng vinden of omdat onvoldoende duidelijk is of en hoe snel ze de investering terugverdienen. De elektrolysers zijn nu nog relatief duur, maar die gaan zeker flink in prijs dalen."

 

Zelf bijdragen aan verandering

Oerlemans knikt. "We steken graag onze nek uit en hoeven niet alle parameters helemaal dichtgetimmerd te hebben. Voor nu is het een flinke investering, die we niet direct terugverdienen. Maar op termijn gaan we dat zeker wél doen, daar ben ik van overtuigd. Wij kijken niet van de zijlijn toe, maar stappen liever het veld in om zelf bij te dragen aan de broodnodige verandering. Niet omdat we zo nodig voorop willen lopen, maar omdat we oprecht geloven dat waterstof kan bijdragen aan het beperken van de opwarming van de aarde."

 

Waterstof voor het MKB

Scheffer: "Voorheen waren de subsidieregelingen vooral gericht op megagrote waterstofinstallaties. Onze overtuiging is juist dat je beter klein kunt beginnen. De snelheid waarmee grootschalige waterstofprojecten gerealiseerd moeten worden, past niet bij de strategie van regeringen en ook zeker niet bij onze visie om betaalbare, schone, groene waterstof te produceren voor iedere sector.

 

Sinds kort is er voor mkb-ondernemers 250 miljoen euro beschikbaar voor systemen van 0,5 tot 50 megawatt, gedurende vijftien jaar. Dat zijn nog steeds flinke systemen, maar langzamerhand lijkt er meer te worden gekeken naar decentrale, minder grote systemen. Dat is dus een stap in de goede richting. Wel is nog steeds duidelijker regelgeving nodig op het gebied van de opslag van waterstof."

 

Focus op ...

Agenda

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »