KunststofenRubber.nl

PreZero en Shell tekenen samenwerkingsovereenkomst over circulair plastic

18 juli 2023 om 11:19 uur

Ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst. Van links naar rechts: Christian Kampmann, CEO PreZero Recycling & Recovery Nederland, Rick Winkelman, Business Development Manager Shell, Sophie Gaarenstroom, Commercial lead plastic waste Shell, Gerald Weiss, COO PreZero International, Jens Schwärmer, Schwarz Group (Procurement), Bart Suijkerbuijk, Plastic Circularity Lead Europe Shell, Shai Mangel, Head of Chemical Recycling PreZero International, Dr. Marco Richrath, Senior Vice President Chemicals + Products Europe Shell, Danielle Ebentreich, General Manager Marketing Europe Shell, Sven Nuener, CSO PreZero International. (Foto: PreZero)

PreZero en Shell hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend om een innovatieve chemische oplossing te ontwikkelen voor het recyclen van plastic. Momenteel zijn niet alle kunststofstromen geschikt voor mechanische recycling, waardoor er een aanzienlijk gat valt in de circulariteit van de grondstof. Beide bedrijven hebben afgesproken om hun expertise in te brengen om deze recyclingkloof te overbruggen door middel van concrete projecten.


PreZero zal haar ervaring in het inzamelen, sorteren en voorbehandelen van grondstoffen inzetten om nieuwe oplossingen te ontwikkelen voor het selecteren en omzetten van kunststofafval in kunststofrecyclaat. Shell zal technologieën ontwikkelen, opschalen en inzetten om een proces op te zetten om kunststofafval om te zetten in chemicaliën voor de productie van nieuwe kunststoffen.

 

Het eerste gezamenlijke initiatief dat uit deze samenwerking voortkomt, wordt momenteel in Nederland uitgewerkt.

 

"Veel Europese landen zijn hun recyclingdoelstellingen voor plastic aanzienlijk aan het verhogen", zegt Sven Nuener, CSO PreZero International. "Om naar dit doel toe te werken, moeten we niet alleen de capaciteit van onze recyclagefaciliteiten verhogen, maar ook de soorten kunststofafval die we kunnen verwerken diversifiëren. Ons nieuwe project zorgt voor bredere mogelijkheden voor recycling, omdat we werken met materiaal dat anders als afval zou blijven liggen.

 

"Een goede afvalscheiding en voorbehandeling is essentieel om chemische recycling tot een succes te maken. Ik ben dan ook erg blij dat Shell de samenwerking met PreZero verder gaat uitbouwen", zegt Marco Richrath, Senior Vice President Chemicals and Products Europe. "Ons gezamenlijke doel is het ontwikkelen van een economisch levensvatbare waardeketen voor kunststofafval dat niet geschikt is voor mechanische recycling en zo bij te dragen aan de circulaire economie voor kunststof."

 

Naast deze projecten zullen PreZero en Shell andere cross-business verbindingen verkennen op het gebied van koolstofarme brandstoffen en hernieuwbare energieopwekking.

 

 

Focus op ...

Agenda

4 juli 2024, Amsterdam

Symposium – Circulaire Bioplastics

Over de mogelijkheden van bioplastics voor verpakkingen en de uitdagingen die erbij komen kijken.

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »