KunststofenRubber.nl

Paques haalt 14 miljoen euro op voor opschaling productie biopolymeer uit afvalwater

06 februari 2024 om 09:47 uur

Paques Biomaterials heeft 14 miljoen euro opgehaald voor de volgende stap in de productie van een biopolymeer uit afvalwater. Onder de investeerders zijn de impact investeerder Invest-NL en de NOM.


Tien jaar geleden startte Paques in Balk de ontwikkeling van deze biopolymeer in samenwerking met de TU Delft. Drie jaar geleden is de technologie ondergebracht in Paques Biomaterials. Met het nu opgehaalde kapitaal kan de onderneming opschalen door een Caleyda Extractie Faciliteit te bouwen in Emmen. Hier wordt het ruwe PHA geëxtraheerd tot een biopolymeer met de merknaam Caleyda dat 100% biologisch afbreekbaar is in elke natuurlijke omgeving zonder dat het microplastics achterlaat.

In de afgelopen drie jaar is de technologie achter het product Caleyda verder ontwikkeld, waarbij bacteriën in organische reststromen het biopolymeer PHA produceren. De technologie is getest op laboratorium- en pilotschaal en in 2022 is samen met vijf waterschappen en afval- en energiebedrijf HVC een demo-installatie gerealiseerd in Dordrecht. Daarnaast is het bedrijf in 2023 diverse samenwerkingen aangegaan, zoals met Kolon Industries in Zuid-Korea, circulair reststromenbedrijf Looop in Venlo, en met Senbis Polymer Innovations in Emmen om de technologie verder te verfijnen.

In de toekomst wil Paques een full-scale extractiefabriek bouwen om PHA 6 miljoen kg PHA per jaar te produceren.

 

Volgens branchevereniging European Bioplastics zal de wereldwijde markt voor bioplastics groeien van 2,18 miljoen ton in 2023 naar 7,43 miljoen ton in 2028. Voor PHA verwacht men een groei van honderdduizend ton in 2023 naar 1 miljoen ton in 2028. Het is het doel van Paques Biomaterials om een groot marktdeel hierin te verkrijgen.

 

Focus op ...

Agenda

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »