KunststofenRubber.nl

Twee chemisch technologen geëerd met Prins Friso Ingenieursprijs 2024

17 maart 2024 om 17:02 uur

Zowel de vakjury als het publiek hebben een chemisch technoloog gekozen voor de Prins Friso Ingenieursprijs 2024. De Publieksprijs ging naar Kim Ragaert, hoogleraar Circular Plastics bij de Universiteit Maastricht. De vakjury beloonde Pavlina Nanou, oprichter van de uit TNO-onderzoek voortgekomen startup Torwash.


De jury prijst de Twentse chemisch technoloog Nanou voor haar 'out of the box'-benadering. Maandenlang roeren in koeienmest op zoek naar biogas gaf haar inspiratie om verder te kijken dan fossiele brandstoffen. Vanuit een pilot bij TNO werd ze medeoprichter en COO bij Torwash, een startup gericht op het circulair maken van diverse lastige afvalstromen, als bijdrage aan een betere wereld. Hier houdt Nanou zich vooral bezig met een technologie om slib van rioolwaterzuivering om te zetten in biobrand­stof, biogas en kunstmest.

 

Kim Ragaert doet al jaren onderzoek naar circulaire kunststoffen. Haar onderzoeksgroep is gevestigd op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen.

 

De derde finalist was Christoff Heunis, CEO van Flux Robotics. Heunis ontwikkelde als promovendus aan de Universiteit Twente een hulprobot voor minimaal invasieve vaatchirurgie met behulp van magneten, die hij met de startup Flux Robotics heeft doorontwikkeld.

 

Ambassadeur voor de techniek

Nanou beperkt zich in haar werk niet tot het ontwikkelen en uitvoeren van innovatieve technologieën. Zij investeert ook fors in haar relaties en de samenwerking met de stakeholders om deze technologieën goed te kunnen benutten en zo significante stappen te zetten richting een duurzame toekomst.

 

Omdat zij in haar loopbaan rolmodellen miste, wil Nanou graag als ingenieur zichtbaar zijn om andere vrouwen te inspireren voor de techniek. Ze doet dit door actief te zijn via expertisebureau vrouwen en techniek VHTO en gastlessen te geven op lagere en middelbare scholen. De jury ziet in Nanou een geweldige ambassadeur voor de techniek.

 

Nanou zag de onderscheiding als een erkeninng voor al het harde werk en een eer. Ze zei de titel van 'Ingenieur van het Jaar' ook zeker te gaan gebruiken om studenten en jongeren te inspireren. 'Droom groot en ga ervoor.'

 

 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »