KunststofenRubber.nl

Bühler: dertig procent hoger resultaat bij PET-recycling

12 december 2016 om 11:30 uur - LONDEN

Het Zwitserse Bühler presenteert recyclingoplossingen die de opbrengst van recyclaat 'met dertig procent' verhogen. Door een strategische samenwerking met het Amerikaanse bedrijf National Recovery Technologies (NRT) kan Bühler nu een betere oplossing voor het sorteren van kunststof flessen en kunststof snippers aanbieden.


Wereldwijd wordt niet meer dan vijf procent van het kunststofafval opnieuw verwerkt en de totale productie neemt jaar over jaar toe. Het afval  begint een van de meest serieuze ecologische uitdagingen te worden.  De productie van kunststoffen nam sinds 1964 toe met factor twintig en in het jaar 2014 was de totale productie ruim meer dan driehonderd miljoen ton. In de komende twintig jaar zou dit totaal nogmaals verdubbelen en in 2050 zal het zelfs om het viervoudige gaan, dus om 1,2 miljard ton, zo voorspelt een bericht van het World Economic Forum en de Ellen MacArthur Foundation. Dit bericht houdt ook staande dat slechts vijf procent van alle kunststoffen effectief wordt hergebruikt en waarschuwt voor de zeer verontrustende gevolgen, als het recyclingniveau op dit lage getal zou blijven steken. Men berekende dat er in het jaar 2050 meer plastic dan vis in de wereldzeeën zal zijn.

    

Twee machines

Door een consequente inzameling  en hergebruik van PET kan de afvalberg wereldwijd per jaar met miljoenen tonnen worden verkleind. Uit het recyclaat kunnen veel nieuwe producten worden  gefabriceerd voor bijvoorbeeld consumentenartikelen, levensmiddelen en frisdranken.  Bühler zegt in de recyclingindustrie al leidend te zijn met een aandeel van 25 procent van de Europese gerecycleerde PET (rPET) en tien procent op wereldschaal.  Bühler ondersteunt PET-recyclingbedrijven met een innovatieve oplossing met twee machines, die samen de grootste opbrengst van bottle-to-bottle-snippers in flessenkwaliteit leveren. Het procedé baseert zich op twee technieken en heeft een kleursortering en een sortering op basis van chemische samenstelling.  Daarmee kunnen de kunststoffen onderscheiden worden. Het resultaat zijn recyclaatsnippers van hoogwaardigere rPET voor de flessenproductie en tegelijkertijd een hogere opbrengst.

 

Zie ook PET-studie: recycling in Duitsland gaat goed  

 

BuhlerGroup

 

 

Focus op ...

Agenda

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »