KunststofenRubber.nl

Zwerfafval: plastic flesjes in top vijf, maar niet op 1

19 april 2015 om 18:36 uur

De Plastic Soup Foundation is de campagne Trash Hunters gestart. De organisatie roept de burgers van Nederland op om het afval dat op straat ligt in beeld te brengen en op te ruimen. Het gaat dan om de vijf meest voorkomende verpakkingen die op straat terechtkomen: grote en kleine petflessen, kartonnen pakjes, blikjes en pouches.


Hoeveel duizenden kilo's zwerfafval er momenteel op de stoepen liggen en welke gevolgen dit heeft voor het milieu is onbekend: er is nog nooit grootschalig onderzoek naar gedaan, aldus een persbericht. Om hier inzicht in te krijgen, heeft de Plastic Soup Foundation deze campagne gelanceerd. Via de website www.trashhunters.org roept de foundation iedereen op zich aan te melden als Trash Hunter.

 

‘Jagers' kunnen hier foto's naar toe sturen van zwerfafval dat zij op straat tegenkomen. Door aan te geven wat ze hebben gevonden en waar, kan de Plastic Soup Foundation cijfers verzamelen over zwerfafval en laten zien hoe groot dit probleem werkelijk is. Het is de bedoeling dat de hunters het gevonden afval meteen opruimen.

 

In de afgelopen weken zijn een aantal Mystery Trash Hunters al op jacht geweest. Op basis van de meer dan 6000 foto's die de Mystery Hunters maakten, blijkt dat grofweg de helft bestaat uit blikjes, een kwart uit plastic flesjes en het laatste kwart uit kartonnen pakjes en pouches.

 

Drankverpakkingen waar statiegeld op zit (grote PET-flessen en bierflesjes) worden nauwelijks gevonden. Dat percentage is verwaarloosbaar.

 

Redbull is het meest gevonden drankmerk met 12% van de gevonden items. Dit energiedrankje wordt gevolgd door Coca Cola en Heineken.

Ga voor de top 10 van gevonden merken naar: www.trashhunters.org/zwerfafval-top-10-per-merk

 

In het persbericht zegt de Plastic Soup Foundation verder: 'De milieurisico's die we lopen door de grote hoeveelheden zwerfaval worden niet erkend door het kabinet. Deze zomer behandelt de Tweede Kamer een voorstel tot afschaffing van het statiegeld op grote petflessen, terwijl juist drankverpakkingen een van de meest voorkomende soorten zwerfafval vormen. In buurland België wordt om die reden overwogen om statiegeld in te voeren.'

 

De Plastic Soup Foundation vreest een grote toename van plastic afval in ons milieu als staatssecretaris Wilma Mansveld dit voorstel aanneemt. Volgens Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation, is het verband tussen zwerfafval en plastic soep in de oceanen groter dan veel mensen weten.

 

Voor meer informatie over de campagne: www.trashhunters.org

 

www.plasticsoupfoundation.org

 

 

 

 

Focus op ...

Agenda

16 oktober 2019, Messe Düsseldorf

K-2019 Düsseldorf

De grootste vakbeurs voor de wereld van kunststof en rubber. De beurs vindt eens per drie jaar plaats.

29 oktober 2019, 's Hertogenbosch

Efficiënt Aandrijven 2019

Efficiënt Aandrijven Event is het logisch vervolg van een tweetal eerder gehouden IE-motoren events. De...

19 november 2019, Evenementenhal Gorinchem

Vakbeurs Recycling 2019

Vakbeurs voor de recyclingindustrie www.recyclingvakbeurs.nl

Meer agendapunten »