KunststofenRubber.nl

ENGEL reikt HL Awards 2015 uit

18 juni 2015 om 14:51 uur

Hengst: oliefiltermodule met gespuitgiete basis. (foto Hengst)

Hengst: matrijs voor basis oliefiltermodule. (foto ENGEL)

Gardena: 2-componenten slangenkoppelingen. (foto Gardena)

Gardena: 16-voudige roterende matrijs voor slangkoppelingen. (foto ENGEL)

Schneegans: oliepeilstok. (foto Schneegans)

Schneegans: systeem voor spuitgieten oliepeilstok. (foto ENGEL)

Op 16 juni zijn in Linz, Oostenrijk, voor de achtste keer de ENGEL HL Awards uitgereikt. De prijs is dit jaar toegekend aan drie bedrijven: Hengst, Gardena en Schneegans. Zij wisten in de ogen van de jury bijzondere resultaten te bereiken met de holmloze (HL) spuitgietmachines van ENGEL.


Voor het eerst werden HL Awards toegekend in drie categorieën: efficiënt gebruik van het matrijsgebied, innovatieve procesintegratie en economisch automatiseringsconcept. 27 verwerkende bedrijven uit 14 landen zonden hun technische hoogstandjes in. De driekoppige jury bestond dit jaar uit Prof. Dr Frank Ehrig van de Universteit van Rapperswil (Zwitserland), Gunnar Hack, directeur van Hack Formenbau in Kirchheim unter Teck (Duitsland) en Harald Wollstadt, hoofdredacteur van het vakblad Plastverarbeiter.

 

Categorie 'effciciënt gebruik van het matrijsgebied'

Award-winnaar Hengst, gevestigd in Münster, Duitsland, ontwikkelde een thermoplastische basis (glasvezelversterkt polyamide) voor een oliefiltermodule voor diverse viercilinder dieselmotoren van Audi en Volkswagen. De filterbasis wordt geproduceerd in de fabriek van Hengst in Nordwalde, Duitsland.
De enkelvoudige matrijs heeft in totaal acht kerntrekkers, waardoor hij relatief groot is. De gebruikte machine is een ENGEL victory 3550/450 met een sluitkracht van 4500 kN.
Bij het zoeken van een geschikte spuitgietmachine werd eerst uitgegaan van een machine met trekstangen. Dan zou echter een sluitkracht van 8000 kN nodig zijn om voldoende ruimte te hebben voor de matrijs, terwijl voor het proces zelf minder sluitkracht nodig was. De ENGEL victory 3550/450 bood voor Hengst diverse voordelen: een veel lagere investering, lagere productiekosten, een compactere productiecel en een kortere tijd voor het monteren en instellen van de matrijs. De geïntegreerde ENGEL viper 40 robot werkt vanaf de zijkant; dit verlaagt de werkende hoogte (de hal van Hengst is relatief laag).

 

Categorie 'innovatieve procesintegratie'

Gardena (Gerstetten, Duitsland), onderdeel van de Husqvarna groep, produceert 20 miljoen slangkoppelingen per jaar. Sinds januari van dit jaar worden op een ENGEL victory 740H/310W/400 WP combi 2-componenten slangkoppelingen gespuitgiet.
Een geïntegreerde ENGEL easix multi-axis robot neemt elke 16 seconden 16 slangkoppelingen uit de matrijs. De roterende matrijs twee sets van 16 vormholtes en vier sets van 16 kernen. Stap 1: de thermoplastische component wordt gespuitgiet; stap 2: de matrijs draait de kernen zodat deze in  koelpositie staan; stap 3: de matrijs wordt gedraaid en de zachte component wordt gespoten; stap 4: de koppelingen worden uit de matrijs genomen.
De vier sets van 16 kernen liggen op een rij. In het hart van de sluiteenheid bevinden zich de krachtverdelers die ervoor zorgen dat de koppelingen die uit de bovenste en onderste vormholtes komen precies dezelfde wanddikte hebben als die uit de middelste vormholtes. Hoewel de matrijs met alle koelleidingen de matrijsruimte van de machine geheel vult, is er voldoende ruimte voor beweging. Als gekozen was voor een machine met trekstangen, zou een veel groter type nodig zijn geweest. De robot met zijn zeer lange grijper reikt vanaf de zijkant in de matrijs.

 

Economisch automatiseringsconcept

Schneegans Freudenberg Silicon spuitgiet in Losenstein (Oostenrijk) met behulp van PIT (projectile injection technology) meer dan drie miljoen oliepeilstokken per jaar voor BMW, Daimler, Volkswagen, Seat, Audi en Skoda. Elke 45 tot 50 seconden komen twee volledig geassembleerde eenheden uit een volautomatisch werkende productiecel. De kern van de cel is een trekstangloze ENGEL victory 400 tech spuitgietmachine. Vier geïntegreerde meerassige robots leggen de projectielen in, verwijderen de gespuitgiete onderdelen uit de matrijs, bedrukken de voorkant, plaatsen O-ringen, assembleren manchetten en dipsticks, voeren lektesten uit en verpakken de afgewerkte modules.
De meerassige robot werkt dicht bij de vormholtes. Voor een machine met trekstangen zou een veel complexer uitneemproces nodig zijn, evenals een grotere machine met minstens 6000 kN sluitkracht.

 

www.engel.at

 

 

 

Focus op ...

Agenda

13 mei 2024, München

IFAT

Trade Fair for Water, Sewage, Waste and Raw Materials Management

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

Meer agendapunten »