KunststofenRubber.nl

Paul Harkema koopt aandelen Packpower Zevenbergen

15 november 2016 om 10:38 uur - ZEVENBERGEN

Paul Harkema heeft via een management buy-in zeventig procent van de aandelen van het verpakkingsbedrijf Packpower in Zevenbergen overgenomen van grootaandeelhouder Jaan van Aert. De dagelijkse leiding komt met de overname ook in handen van Harkema.


Packpower is gespecialiseerd in de productie van kunststofverpakkingen met blow moulding. De motorolieflacon met zichtstreep is een voorbeeld van de meer bekende verpakkingen die Packpower produceert. De nieuwe grootaandeelhouder Paul Harkema (31) zocht een bedrijf met een goede technische basis. "Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in de waardeketen van kunststoffabricaten. Het potentieel van deze markt is enorm, omdat het een product is waar wereldwijd vraag naar is. Zeker de kunststofverwerkende industrie en de recycling van kunststof voor alledaagse toepassingen is in trek."

 

Achtergrond

 

De nieuwe eigenaar is jong maar heeft al een ondernemersleven achter zich. Hij richtte zich vanuit de European Business School in Londen meteen op ondernemen en was onder meer eigenaar van IWESA Group, waarbij hij tijdens zijn studie de marketingrechten van de Benelux verwierf voor twee horlogemerken uit Spanje. Vervolgens richtte hij zich vanaf 2009 op zijn huidige expertiseveld: het recyclen van (kunststof)afval door het toepassen van innovatieve technologie.

 

Buy-and-build

 

De overname van Packpower is voor Paul Harkema een logische volgende stap in zijn ondernemersbestaan. "Ik zie unieke kansen om deze nieuwe onderneming verder te ontwikkelen. Het gaat mij niet zo zeer om het groter maken van Packpower, maar ik zie een buy-and-build strategie voor me. Het liefst neem ik mijn grootste naaste concurrent morgen nog over." 
Volgens overnamespecialist Vincent Pastoor van Marktlink Fusies & Overnames zijn er volop kansen voor buy-and-build in de kunststofverwerkende industrie: "We signaleren veel bedrijven in deze branche die te kampen hebben met het opvolgingsvraagstuk. De meeste bedrijven zijn te klein voor het tafellaken en te groot voor het servet, een strategische koper binnen het mkb is dan vaak een prima overnamekandidaat."

 

Slagvaardiger

 

Packpower kon wel wat nieuwe energie gebruiken, vond Harkema. "In de eerste plaats door slagvaardiger te werk te gaan en meer te communiceren, toegespitst op de wensen van de klant. Packpower is een onderneming die nu 24 uur per dag en vijf dagen in de week bezet is. Ik wil naar zeven dagen in de week en een hogere continue bezetting van de machines."  Volgens de nieuwe eigenaar moet het bedrijf hiervoor worden omgebouwd, waardoor er meer opslagcapaciteit ontstaat en een verbeterde logistiek voor meer efficiënte productieruns. Om in de toekomst ook in het weekend te produceren is een investering in personeel noodzakelijk. De onderneming beschikte over vijftien medewerkers toen hij het overnam en daar komt nieuwe aanwas bij. "Ik investeer in het personeel  door trainingen. Niet in de schoolbanken, maar aan de machines.  Met kennis maak je je organisatie volwassener, je  kunt naar een hoger strategisch niveau en bent niet meer afhankelijk van één persoon."

 

Innovatie

 

Packpower vindt van zichzelf dat het al jaren een gedegen positie in de markt heeft - en een flexibel karakter. Bovendien is het ook een innovatief bedrijf. "Een van de aspecten die mij aantrokken was het acquireren van een nieuwe internationale klant, niet door actieve verkoop maar door kennis en kunde," meldt Harkema. "Wij maken cartridges voor industriële printers, waarbij wij een nieuwe manier hebben bedacht om de barrière-eigenschappen van het kunststof te vergroten door te werken met een bepaalde toevoeging aan de grondstof. Sinds begin mei produceren wij dit product continu en we zijn al bezig met nieuwe producten die hierop zijn gebaseerd. De eerste bouwsteen voor een 24/7-productie is hiermee gelegd."

 

Recycling  

 

Vanuit zijn achtergrond heeft Harkema veel ervaring met recycling, ook dit wil hij toepassen bij Packpower. "De eerste testen met een hoogwaardig gerecycled granulaat zijn met succes afgerond. Een dergelijke grondstof wordt al enige tijd gebruikt voor het maken van vuilniszakken, emmers en bumper maar het toepassen van dergelijk materiaal in het extrusieblaasproces is nieuw. Nu de eerste testen positief zijn afgerond, bekijken wij met een aantal klanten de mogelijkheid om deze duurzame grondstof op grotere schaal in te zetten."

 

Bin 2 Barrel

 

Momenteel is Harkema ook eigenaar van Bin 2 Barrel, waarbij plastic aan het einde van de levenscyclus wordt omgezet in dieselolie - een manier om de keten te verlengen. "Klanten die de producten van Packpower niet meer kunnen gebruiken, kunnen het materiaal bij Bin 2 Barrel laten verwerken. Het laat zien dat wij constant bezig zijn met ons product. Mijn hart ligt bij het kopen van bedrijven, deze te upgraden en te laten groeien vanuit een langetermijnvisie."

                                                                                    

Marktlink Fusies & Overnames begeleidt  jaarlijks ongeveer vijftig transacties  en richt zich daarbij op het segment mkb. Het bedrijf opereert vanuit de kantoren in Deventer, Gouda, 's Hertogenbosch en Amsterdam. Het team bestaat uit 45 medewerkers.

http://www.marktlink.nl

 

 

 

Focus op ...

Agenda

13 mei 2024, München

IFAT

Trade Fair for Water, Sewage, Waste and Raw Materials Management

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

Meer agendapunten »