KunststofenRubber.nl

'Product-specifiek lijmen' bij Ruplo Lijmtechniek

22 december 2016 om 17:16 uur - TEN BOER (GR)

Ruurd van der Ploeg begon ruim veertig jaar geleden met lijm. "Hoe meer problemen, hoe liever ik het heb. Ik maak er in de meeste gevallen een oplossing voor met product-specifiek lijmen", aldus de directeur van Ruplo Lijmtechniek.


Inmiddels ontwikkelde Van der Ploeg al voor veel materialen een secondelijm, zoals ook voor de kunststoffen PE en PP, die bekend staan als moeilijk te verlijmen. Van der Ploeg werkte in z'n beginjaren bij de Universiteit van Groningen in het vak verbindingstechnieken, later volgde hij een opleiding in de chemie. Hij toont een siliconen staaf waarvan de twee delen aan elkaar zijn gelijmd. Met trekken en buigen is er geen beweging in de lijmnaad te krijgen. "Ik heb er een speciale primer voor ontwikkeld plus een aangepaste lijm", zegt Van der Ploeg.

 

PE pallets 

Pallets van polyetheen verlijmen, is geen enkel probleem, zei Van der Ploeg ooit tegen een klant. In zijn laboratorium ontwikkelde Van der Ploeg daarop een secondelijm met een trekbelasting van anderhalf tot twee kilo per vierkante millimeter. "Als ik de pallet van drie meter hoog naar beneden gooi, zal hij niet uit elkaar spatten. Ik maak nu honderd duizend kilo van deze lijm per jaar", aldus Van der Ploeg. Het volgende product waarvoor bij Ruplo nu lijm wordt ontwikkeld, is de houten pallet. "In de voedingsindustrie mogen spijkers niet, dan ga je toch lijmen? Als die klus door gaat, dan zit ik op nóg een ton lijm voor pallets." Als voorbeeld geeft Van der Ploeg en ander lijmproduct waar hij naar kijkt. "Ik heb een klant die houtlijm gebruikt en die kost twee euro de kilo. Met mijn nieuwe lijm gaat die klant naar tien euro de kilo, veel duurder dus. Maar dan zit het product wel in dertig seconden vast en daarmee kan de productiesnelheid omhoog waardoor het uiteindelijk veel goedkoper is. Product-specifiek ontwikkelen loont."

 

Product-specifiek

Zo komen er steeds meer mogelijkheden met UV- en secondelijmen. "Nu ben ik al 28 jaar bezig met secondelijm in de kleur van de te verlijmen producten. Ik kan de lijm nu één dag goed houden. Ik heb voor de klant een pasta ontwikkeld die hij zelf kan aanmaken maar liever heb ik een lijm die drie maanden goed blijft. Dus daar wordt aan gewerkt." Ruplo verkoopt lijm vanaf twintig gram. De klant stuurt monsters op van een bepaald materiaal en Van der Ploeg ontwikkelt een passende, product-specifieke oplossing waar het mogelijk is. (bron: Vraag en Aanbod)

 

 

 

Focus op ...

Agenda

28 mei 2019, World Hotel Wings Rotterdam

Waste2Materials

Eerste editie van congres over afvalplasticprobleem met 150 directeuren en managers.

6 juni 2019, Mikrocentrum Veldhoven

GOM Knowledge Day Veldhoven

GOM zet internationale standaarden in optische 3D-metrologie en op de Plastic Knowledge Day 2019 brengt...

25 juni 2019, IKV - RWTH Aachen University

Verwerken organische en silicone rubbers

Tweejaarlijkse conferentie van het Duitse instituut voor kunststofverwerking IKV

Meer agendapunten »