KunststofenRubber.nl

Asferische spiegels spuitgieten bij Continental

18 januari 2017 om 12:00 uur - LOSSBURG

Sebastian Wiebel, productiechef voor de asferische spiegel voor de head-up display bij Continental

Automotive toeleverancier Continental produceert asferische spiegels op elektrische spuitgietmachines van Arburg. De samenwerking is onlangs verder uitgebreid.


Eind vorig jaar heeft Arburg  aan automotive toeleverancier Continental de tiende Allrounder spuitgietmachine geleverd voor de productie van asferische spiegels die men toepast in head-up displays voor auto's.  Continental gebruikt voor dit werk alleen speciaal uitgeruste elektrische machines uit de serie Alldrive. De vraag naar head-up displays groeit constant, de jaarlijkse productie groeide in de periode 2015 - 2016 met zeventig procent naar zeshonderd duizend stuks. Er lijkt op dit moment geen eind in zicht voor verdere groei, zegt Arburg.

 

Beeldverstoring

De head-up displays van Continental worden in diverse merken auto's op de wereld toegepast. Men gebruikt asferische spiegels om allerlei informatie voor de berijder op de voorruit te projecteren, direct in het gezichtsveld van de bestuurder. Om deze producten zo te produceren dat ze geen beeldverstoring geven, zijn matrijzen nodig met zeer nauwkeurige oppervlakken. Bij het produceren van de spiegels is het essentieel heel nauwkeurig de verschillende rondingen van een reeks van verschillende auto's te kunnen reproduceren.

 

Vijf micrometer 

Continental gebruikt sinds 1970 Arburg Allrounders en in 2010 is de samenwerking met de fabrikant in Lossburg uitgebreid op gebied van head-up displays omdat de productie van de asferische spiegels extreem hoge eisen stelt aan de precisie. In het geval van het gespuitgiete onderdeel is de geaccepteerde maattolerantie minder dan vijf micrometer. De samenwerking tussen Continental en Arburg beperkt zich hierom niet tot het machine-ontwerp maar gaat ook over gezamenlijke procesoptimalisatie en de programmering.

 

Cyclo-olefine copolymeer 

Om de spiegel van cyclo-olefine copolymeer (COC), een bijzonder transparante thermoplast, te kunnen maken, is de Alldrive-machine uitgerust voor compressie-spuitgieten. Een sensor in de matrijs detecteert de ruimte en de interne druk in de matrijs gedurende het compressie-spuitgieten. Het besturingssysteem houdt deze meetwaarden in de gaten en bestuurt temperatuurregeling dichtbij het oppervlak in twaalf individuele temperatuurregelzones. De aanspuiting wordt meteen in de matrijs verwijderd. Na het spuitgietproces verwijdert een zesarmige robot de spiegels zonder ze te buigen en transporteert ze naar een laser-station dat alle relevante productiedata aanbrengt -  in lijn met de eisen voor Industry 4.0. De spiegels worden dan verplaatst naar een koelsysteem, dat koelt met geïoniseerde lucht. Vervolgens wordt met behulp van vacuüm het sterk reflecterende aluminium aangebracht op de voorzijde. Het hele proces, inclusief verpakken, wordt afgehandeld in een clean room om stofproblemen te voorkomen.

 

Continental produceert op dit moment de derde generatie head-up displays. De ontwikkelingen van hud's gaan richting grotere spiegels, betere beeldkwaliteit, integratie van hulpsystemen en toepassing van de zogenoemde augmented reality.

 

 

 

Focus op ...

Agenda

23 juni 2020

[UITGESTELD] Empack 2020

Empack is als verpakkingsvakbeurs uitgegroeid tot de grootste van de Benelux.

1 september 2020, Rheda-Wiedenbrueck, Duitsland

KUTENO - Kunststofftechnik Nord

Experts from a wide range of industries meet at KUTENO to get comprehensive information on machines,...

1 september 2020, Utrecht

Technishow/ESEF Maakindustrie 2020

Traditiegetrouw wordt TechniShow gelijktijdig met ESEF Maakindustrie georganiseerd. ESEF Maakindustrie is...

Meer agendapunten »