KunststofenRubber.nl

Attero bouwt kunststofgranulaatfabriek en werft personeel

14 februari 2017 om 13:35 uur - WIJSTER

Attero investeert 25 miljoen euro in de bouw van een fabriek die kunststoffolie uit huishoudelijk afval gaat opwerken tot hoogwaardig granulaat voor recycling. De start van de werving van de noodzakelijke medewerkers start nu meteen, de bouw van de nieuwe fabriek begint half maart.


De werving voor de medewerkers begint in eerste instantie met het zoeken naar dertien operators en vijf hoofdoperators in Noord-Nederland. Uiteindelijk zal de fabriek aan tenminste 25 mensen werk bieden, zegt Attero. De innovatieve fabriek is voor de medewerkers interessant omdat de combinatie van wastechnieken voor het reinigen van plastics uit huishoudelijk afval de eerste in zijn soort in Europa wordt.  Attero zegt hiermee een volgende stap te zetten in de recycling van ingezamelde kunststofverpakkingen door er hoogwaardige granulaat van te maken. Daarmee sluit Attero de kringloop van de kunststof LDPE.

 

Productieproces

In de fabriek worden de folies eerst machinaal verkleind, gewassen en gedroogd. Voor het droogproces maakt de fabriek gebruik van de warmte van de naastgelegen afvalenergiecentrale. Vervolgens worden de verkleinde en geschoonde kunststofdeeltjes onder warmte en druk geëxtrudeerd tot granulaat.  De machines en de processtraten komen in een productiehal te staan van ongeveer drieduizend vierkante meter.  Attero heeft voor de onderdelen van de fabriek leveranciers geselecteerd, die zijn  gespecialiseerd in de recyclingmachines voor de kunststofindustrie.

 

Voorloper

Met de bouw van deze granulaatfabriek zegt Attero voorop te lopen in Europa. Het grote verschil met bestaande installaties is dat in de nieuwe fabriek de folies intensief gewassen en verwerkt worden tot hoogwaardig granulaat van virgin-kwaliteit. Vanwege deze innovatie krijgt Attero ook subsidie uit Europa. In de afgelopen jaren investeerde Attero al op grote schaal in het terugwinnen en sorteren van kunststoffen uit huishoudelijk restafval in Wijster en Groningen. Dat levert acht recyclebare stromen op: PET, PET-schaaltjes, PE, PP, folies, mixstroom, drankenkartons en metalen.  Attero gaat in Wijster jaarlijks 24 duizend ton folies opwerken tot re-granulaat. De overige kunststofstromen gaan naar andere verwerkers die daaruit ook weer granulaat maken.

 

3,5 miljoen ton

Als partner van private en publieke partijen biedt Attero duurzame oplossingen voor hun afvalstromen.  De kernactiviteiten zijn het terugwinnen van herbruikbare grondstoffen uit dit restafval en het omzetten van afvalstromen in energie. Innovatieve en rendabele oplossingen zijn daarbij het uitgangspunt.
Attero verwerkt jaarlijks ruim drieënhalf miljoen ton afval en heeft 750 medewerkers in dienst. Waterland Private Equity Investments is  de eigenaar van Attero.

 

Focus op ...

Agenda

24 april 2018, RAI Amsterdam

Plastics Recycling Show Europe 2018

Pan-Europese tentoonstelling en conferentie voor professionals uit de plastic recycling. Toegang is...

Meer agendapunten »